Tellington TTouch training, wat is dat nou eigenlijk?

tellington ttouch

De Tellington TTouch methode is een integrale benadering van educatie, omgangsvormen en herstel. Deze trainingsvorm is een combinatie van observeren (kijken naar houding, beweging, responsen van het zenuwstelsel, etc.), langzame bewegingsoefeningen (“grondwerk”), aandachtig lichaamscontact (“TTouch”) en specifieke hulpmiddelen.

Wat betekent dit in de praktijk?

De naam TTouch is wellicht niet helemaal handig gekozen, het dekt de lading niet voldoende. Het doet vermoeden dat het alleen om aanraken gaat. Maar er is zoveel meer!

Tellington TTouch is behalve de aanrakingen en het grondwerk vooral een houding, een manier van begrijpen, van werken en omgaan met dieren en onszelf.

De combinatie van observeren, de filosofie, het lichaamswerk, de leidoefeningen en de hulpmiddelen wordt gebruikt om dieren te helpen hun fysieke, mentale en emotionele balans te hervinden. En zo de communicatie, samenwerking en harmonie te bevorderen.

Herken je dat?

  • Je hond deinst terug als je hem een halsband of tuig wilt omdoen.
  • Hij krimpt in elkaar als hij geborsteld of afgedroogd wordt.
  • Hij wil weg als je hem wilt controleren op vlooien of teken.
  • Hij verstijft als hij door de dierenarts onderzocht wordt.
  • Je hond wordt misschien wel druk en happerig wordt als je hem aait.

Er zijn veel honden (en andere dieren) die soms, vaak of altijd moeite hebben met aanraking. Door op een andere manier te gaan aanraken, kunnen we de verwachting van de hond wat aanraking betekent, veranderen en kan hij leren dat aanraking niet per definitie vervelend is of een voorbode is van iets naars. Sterker nog, dat aanrakingen ook heel fijn kunnen zijn.

Voor honden met lichamelijke ongemakken zoals stramheid, blokkades of pijn kunnen we met TTouch veel betekenen. De zachte TTouches bevorderen onder meer de circulatie waardoor wonden makkelijker genezen, afvalstoffen sneller afgevoerd worden en blauwe plekken of zwellingen afnemen.

Tellington TTouch

Halve lichaamsbandage Beau – foto Ingrid Mus-Huijsman Een lichaamsbandage kan onder meer een gevoel van veiligheid geven, helpen kalmeren, focus brengen, of de houding positief beïnvloeden.

Bij klachten zoals artrose is het belangrijk om in beweging te blijven. De rustige leidoefeningen in het grondwerk zijn uitermate geschikt om een geblesseerde, revaliderende of oudere hond op een veilige manier te laten bewegen. Met een bandage om de juiste plek van het lichaam wordt het lijf ondersteund en uitgenodigd om een andere, gezondere houding aan te nemen waardoor pijnlijke en stijve spieren en gewrichten worden ontzien. Bovendien houd je met regelmatig TTouchen de compenserende lichaamsdelen in optimale conditie. Daarnaast is het fijn om de hond de ervaring te geven dat het lichaam niet alleen maar pijnlijk aanvoelt, maar ook nog kan ontspannen.

Emoties en gedrag beïnvloeden

Met TTouch kunnen we niet alleen fysiek iets voor onze hond betekenen, maar kunnen we zelfs invloed uitoefenen op de emoties en het gedrag van de hond, zonder dat we expliciet aan de slag gaan met het – in onze ogen – ongewenste gedrag.

Gedrag is een communicatiemiddel en niet een houding of persoonlijkheid. Een van de belangrijkste principes van de methode is: verandert de houding, dan verandert het gedrag. Alle Tellington TTouch oefeningen beginnen met het veranderen van houding en aandacht om gedrag en samenwerken te kunnen beïnvloeden. Doordat we de hond weer controle en keuzemogelijkheden geven, ontstaat er een gevoel van veiligheid, een betere lichamelijke en emotionele balans en groeit zijn zelfvertrouwen. De negatieve emotie verdwijnt en daarmee verdwijnt automatisch ook de reden voor het “ongewenste” gedrag.

Onzekere honden krijgen meer vertrouwen, angstige honden worden minder bang en terughoudende honden worden meer onderzoekend. Honden die hyperactief zijn, niet luisteren of met agressie reageren, leren om weer bereikbaar te zijn, na te denken en op een andere manier te reageren op prikkels.

Tellington TTouch sessies

Tellington TTouch

TTouch oorwerk – foto Janine Vonk TTouches op en rond de oren worden vanwege hun veelzijdige karakter zeer veel toegepast.

Wanneer je regelmatig de tijd neemt voor een korte TTouch sessie, zal het algehele stressniveau van je hond omlaag gaan. Pas wanneer stress, angst en pijn afwezig zijn, kan een hond de informatie die wij hem geven of die hij uit zijn omgeving krijgt, verwerken. Pas dán kan hij leren, nadenken en weloverwogen keuzes maken in plaats van alleen instinctmatig reageren op stimuli. Het opbouwen van dit zelfvertrouwen en deze zelfbeheersing leidt ertoe dat een dier zich kan aanpassen aan verschillende situaties en omgevingen, zelfs als ze hieraan nog niet eerder zijn blootgesteld.

De toepassingsmogelijkheden van TTouch zijn eindeloos. De werkwijze past niet uitsluitend binnen één enkele leermethode of theorie maar is eenvoudig te integreren in iedere gangbare trainingsmethode. Een zeer veelzijdig aspect van Tellington TTouch training is dat het geen alles of niets benadering is. Het meest gehoorde antwoord van een TTouch practitioner is dan ook “it depends” oftewel “het ligt eraan”. Er wordt steeds gekeken naar wat dit dier, op dit moment, in deze situatie nodig heeft en van daaruit gaan we verder. De filosofie en houding zijn dus net zo belangrijk als de specifieke aanpak en technieken.

TTouch is een vorm van communicatie. Mens en dier gaan elkaar steeds beter aanvoelen en begrijpen. Er is respect voor elkaars behoeften en grenzen. Er ontstaat een diepe vertrouwensband. Of je nu met honden, paarden, andere gezelschapsdieren of mensen werkt, de Tellington TTouch methode zal je manier van denken in alle gebieden van je leven beïnvloeden en verrijken. TTouch, the touch that teaches.

Geschreven door Ingrid Mus-Huijsman, Tellington TTouch Practitioner (P2) voor gezelschapsdieren
GoedBeterBeest | Tellington TTouch Training Apeldoorn

[uitgelichte foto: Clouded Leopard TTouch Dunya – foto Christa B\
Zachte TTouches voor rust, vertrouwen, begrip en ultieme verbinding tussen mens en dier.

Vorig bericht
Fysiotherapie voor honden, iets nieuws?
Volgend bericht
Je hond corrigeren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu