De slipketting

slipketting

We zien hem in het straatbeeld eigenlijk steeds minder, de slipketting. Hoe werkt de slipketting en wat maakt dat het voorheen zo populaire trainingsmiddel steeds vaker plaats maakt voor een gewone halsband en zelfs nog vaker een tuig?

Conditionering

slipketting

Dit is hoe je een slipketting koopt. Er zit geen handleiding bij.

Onze honden passen zich aan hun omgeving aan door middel van conditionering. Dit houdt in dat ze snel leren wanneer iets een positief gevolg heeft, en wanneer een beloning uitblijft of er zelfs een negatief gevolg is.

Zo snellen ze richting de deur wanneer we onze schoenen aantrekken, staan ze direct vol verwachting naast ons wanneer ze horen dat we de koekjestrommel open maken en verstoppen sommigen zich snel onder de tafel zodra ze aan ons gedrag zien dat ze onder de douche moeten. Dit hebben ze aangeleerd door herhaling van stimuli welke telkens dezelfde respons tot gevolg hadden.

De meeste methoden van hondenscholen zijn gebaseerd op conditionering. Gewenst gedrag heeft veelal een beloning tot gevolg, en ongewenst gedrag wordt afgestraft of er is sprake van het uitblijven van beloning. Zo wordt de kans bij genoeg herhaling groot dat gewenst gedrag vaker wordt vertoond en ongewenst gedrag steeds minder vaak voorkomt. De slipketting is ontworpen als een negatieve respons op ongewenst gedrag. Hiermee werd bazen een middel geboden om hun hond te corrigeren waar dit vaak niet op andere wijze lukte.

Afgekeken van de wolven

De slipketting werd gezien als een zo natuurlijk mogelijke correctie voor de hond. Bij het observeren van roedels wolven maar ook honden werd waargenomen dat zij elkaar vaak corrigeren door een beet in de nek. Zie afbeelding boven dit artikel. Een correctie die als erg stevig beschouwd mag worden en vaak ook veel indruk maakt op de ontvangende partij.

Door middel van een korte ruk aan een slipketting wordt deze nekbeet nagebootst. Zo zou ongewenst gedrag als bijvoorbeeld uitvallen aan de lijn effectief aangepakt kunnen worden.

(On)juist gebruik van de slipketting

slipketting

Onjuist gebruik van de slipketting. Bij het wandelen aan de slappe lijn behoort de ketting los te vallen. Deze trekt juist aan.

Helaas worden slipkettingen vaak niet goed gebruikt. Je ziet sommige honden continue er in hangen en daardoor geen lucht krijgen, of de gewoonte van het rukken aan de lijn wordt te groot waardoor de hond teveel correcties krijgt op momenten waarop dit niet passend is. Bijvoorbeeld wanneer de hond even staat te snuffelen en mee moet lopen.

Er ontstaat dan een overkill aan (heftige) correcties. Hiermee loop je het risico dat je het vertrouwen van je hond kwijtraakt en je eindigt met een angstige, misschien zelfs agressieve hond die misschien wel ‘onder appel’ is, maar zich niet prettig voelt bij de baas. Daar komt bij dat een slipketting makkelijk aangeschaft kan worden en veel bazen er geen trainer bij halen om te leren hoe ze het middel juist gebruiken.

Mensen zijn geen honden. Wat we vaak vergeten is dat er tussen honden al een hoop communicatie aan zo’n nekbeet vooraf is gegaan. Honden voeden elkaar op vele manieren op. Wij mensen spreken geen perfecte hondentaal wat het moeilijk maakt om een slipketting echt goed toe te passen.

Schadelijk

slipketting

Zodra de hond trekt, wordt zijn keel afgekneld. Niet zijn nek.

Tot slot is er regelmatig beargumenteerd dat een slipketting schadelijk kan zijn voor de hond. In de nek bevinden zich lymfeklieren, slagaders, zenuwen, wervels, de luchtpijp en de schildklier. Deze krijgen telkens een klap. Hetzelfde gaat in mindere mate op voor de halsband. Daarom worden tuigen steeds vaker aangewezen als beste keuze.

Tegenwoordig zijn er steeds meer trainingsmethoden beschikbaar die maken dat we onze honden op een prettige manier kunnen trainen, zonder een hulpmiddel als een slipketting nodig te hebben. Dat maakt ook dat de slipketting steeds verder uit het straatbeeld verdwijnt.

Toch een slipketting gebruiken? Overleg dit dan eerst met je trainer en laat je goed begeleiden bij het gebruik ervan.

Wil je hierover meepraten of heb je nog vragen? Word dan gratis lid van Hondengek>>>

 

Vorig bericht
Jachthonden rassen
Volgend bericht
De aanleg van een hond
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu