Jouw hond iets afpakken

Er zijn momenten waarop het nodig is: jouw hond iets afpakken. Maar die momenten komen minder vaak voor dan vaak gedacht wordt. Wanneer is het nodig en wanneer is het onnodig? Wat kunnen de gevolgen zijn voor de ontwikkeling van het gedrag van jouw hond en de relatie die jullie hebben?

Jouw hond iets afpakken, wanneer is het nodig?

Het is handig als jij jouw hond iets kunt afpakken. Met het ‘kunnen’ afpakken bedoelen we hier dat jouw hond het oké vindt en dus toelaat. Jouw hond laat in dat geval geen stress zien en ook geen agressie.

Dingen die je mogelijk zou willen afpakken van jouw hond zijn: giftige planten of voedsel, glas of andere niet-eetbare dingen. Er zijn rassen die meer dan anderen de neiging hebben om niet-eetbare dingen te eten. De Labrador retriever is daar een goed voorbeeld van.

In dit geval spreken we dus van een functioneel afpakken. Voor het aanleren hiervan, volg je de stappen zoals in het artikel over apporteren. Het wordt een spelletje voor jouw hond en de meeste honden vinden het een leuk spel. Maar niet alle honden houden van apporteren. Toch kun je elke hond leren iets vast te houden en los te laten. Het principe blijft hetzelfde.

Wanneer is het onnodig?

hond iets afpakkenJouw hond iets afpakken als het onnodig is, kan (ernstige) gevolgen hebben voor de ontwikkeling van zijn gedrag en jullie relatie. Het is onnodig wanneer het niet functioneel is en ook geen onderdeel van spel.

Er heerst nog altijd een hardnekkig misverstand dat jij het eten, bot of speeltje van jouw hond af moet kunnen pakken. Dit heeft te maken met het geloof in dominantie: jij bent de baas en dus bepaal jij wat jouw hond goed moet vinden. Deze verouderde theorie kan in de praktijk zeer negatieve gevolgen hebben.

Waarom is dit schadelijk:

  1. De meeste honden verdedigen van nature hun voer (eerste levensbehoefte) en zullen met agressie reageren als jij het afpakt.
  2. Jij bent de gever van het voer en door het weer af te pakken wordt jouw gedrag onvoorspelbaar. Dit is schadelijk voor jullie relatie.
  3. De hond begrijpt niets van jouw gedrag. Hij weet niet wat dominantie is en hij leert hier dus niet van dat jij de baas bent.

Met andere woorden: waarom zou je jouw hond iets afpakken? Wat is jouw motivatie en hoe denk je dat de hond dit ervaart? Allemaal belangrijke vragen die jij jezelf kunt stellen voordat je dit doet. Wees ook voorbereid op de reactie van jouw hond. Ben je verbaasd dat hij met agressie reageert? Verdiep je dan in het wezen ‘hond’.

Gevolgen

hond iets afpakkenAls jouw hond met agressie reageert op het afpakken van bijvoorbeeld voer (het wegnemen van de voerbak of het afpakken van een bot) dan heeft dat grote gevolgen voor de ontwikkeling van het gedrag. Jouw hond leert al snel dat het inzetten van agressie zin heeft. Jouw eerste reflex is immers jouw hand terug te trekken. Hij wordt dus beloond voor zijn gedrag. Gedrag wat beloond wordt, wordt herhaald.

De gevolgen op lange termijn kunnen zijn dat jij niet meer in de buurt van zijn voerbak kunt komen. Dat is nogal onpraktisch. Wat niet wil zeggen dat je naast hem hoeft te staan als hij eet. Je wilt immers ook niet dat jouw hond vlak naast jou staat als jij eet. Waar het om gaat is dat jouw hond rustig moet kunnen eten zonder bang te zijn dat jij het te pas en te onpas weer van hem afpakt.

Sommige honden generaliseren. Wat betekent dat het op termijn steeds moeilijker wordt om jouw hond eten te geven of een bot of zelfs maar in zijn buurt te komen. Hij zal steeds vaker met agressie gaan reageren. Dit kan een onhoudbare situatie worden waar helaas de hond vaak de schuld van krijgt. Op zijn minst komt dit jullie relatie niet ten goede.

Maak het leuk!

hond iets afpakkenWanneer jij jouw hond hebt geleerd iets los te laten waar hij voor beloond wordt, is het resultaat dat hij het gedrag vaker en makkelijker zal vertonen. Maar nu gaat het om gewenst gedrag. Hij vindt het prima als jij hem iets afpakt omdat hij daarvoor iets anders in de plaats krijgt. Ruilen?

Daarom ga je nooit zonder voer of favoriet speeltje met jouw hond op pad. Hij kan immers iets (on)eetbaars tegenkomen onderweg wat je af wilt kunnen pakken. Er moet iets te ruilen zijn. Maar zelfs in het voorkomende geval dat je niets te ruilen bij je hebt, hoeft het geen probleem te zijn om iets af te pakken. Hij heeft immers al geleerd dat jij geen bedreiging voor hem bent. Leer jouw hond ook om beloning te halen uit de omgeving. Wees creatief. Snuffelen/speuren, loslopen of samen rennen zijn ook beloningen.

Jouw hond iets afpakken? Stel jezelf elke keer de vraag of het nodig is en waarom jouw hond het zou afgeven. Advies nodig? check ons forum >>>

Vorig bericht
Jachthonden voeding
Volgend bericht
Will to please, bestaat dat eigenlijk wel?
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu