Hoe socialiseer je een pup tijdens de Corona crisis

Hoe socialiseer je een pup tijdens de Corona crisis

De pup in Corona tijd. Hij komt nu. Hij was immers besteld, is onlangs geboren en nu mag je hem gaan ophalen of je hebt hem al in huis. De grote vraag komt dan wellicht bij je op: Hoe socialiseer je een pup tijdens de Corona crisis?

Van onbewust naar bewust

Het is de afgelopen weken gebleken dat we ons best kunnen houden aan 1,5 meter afstand en zoveel mogelijk binnen blijven. Natuurlijk vindt niet iedereen dat even makkelijk maar de meerderheid van de bevolking gaat het best goed af. Het is een nieuwe gewoonte die je jezelf aan moet leren en dat kost tijd. Dingen die eerst vanzelfsprekend waren, daar moeten we nu meer bij nadenken. Een lesje in bewuster leven en dat kan helemaal geen kwaad.

Dat houdt ook in nog bewuster omgaan met jouw pup. Misschien is dit jouw eerste hond en ben je dus toch al heel bewust van wat je met hem doet en wat hij mag ervaren. Als je al vaker een pup hebt opgevoed zul je de herinnering moeten terughalen van de eerste keer. Dat helpt. Van onbewust naar bewust. Want de situatie waarin we nu zitten is een gegeven. Ertegen vechten heeft geen zin, accepteren is de enige manier om het hoofd koel te houden.

Wat is socialisatie eigenlijk?

Op deze website vind je een uitgebreid artikel over het socialiseren van een pup. Daar ga ik dus nu niet uitgebreid op in. Maar ‘hoe socialiseer je een pup tijdens de Corona crisis’ is nog nooit aan de orde geweest. In dat opzicht zijn we allemaal groentjes en dus te vergelijken met een nieuwbakken puppy-eigenaar die dit voor het eerst meemaakt.

Puppies bij de fokker; lekker dicht tegen elkaar aan

Toch even in het kort: socialiseren betekent kennismaken met soortgenoten (honden) en semi-soortgenoten (mensen en andere dieren). Als het goed is, en jouw pup komt van een verantwoordelijke fokker, dan is er al het nodige gedaan op het gebied van socialisatie. De familie van de fokker heeft hopelijk jouw pup al meerdere keren vastgehouden en hij heeft geleerd hoe om te gaan met nestgenoten.

Wat is de volksmond ‘socialisatie’ wordt genoemd, is eigenlijk habituatie: het geleidelijk (passief) wennen aan herhaaldelijke terugkerende prikkels. Dat houdt in het wennen aan verkeer (inclusief ligfietsen en brandweerwagens met sirene), woonomgeving (vuilnisbakken en luchtballonnen) en verder alles wat hij tegenkomt in zijn leven. Of jouw leven in dit geval.

Hoe socialiseer je een pup tijdens de Corona crisis?

Nou niet anders dan anders. Misschien een flauw antwoord. Waarom zou ik daar een heel artikel aan wijden als het niet anders is dan anders? Omdat ik hier en daar op internet artikelen zie verschijnen die er wel een heel punt van maken. En ik wil graag een tegengeluid laten horen.

Want wat is socialisatie niet? Jouw pup naar iedereen toe laten lopen, achter kinderen aan laten rennen, met alle loslopende honden laten spelen en hem midden op het schoolplein zetten (wat nu gelukkig geen nadelig effect heeft). Het socialiseren van een pup wordt namelijk enorm overschat. En ik ben ook in die valkuil gestapt. Ik ging met mijn pup de trein in – wat ik anders nooit deed – en naar de markt – waar ik nooit kom – en nog meer van dat soort fratsen omdat het in het boekje stond.

Stop!

Een pup socialiseren en habitueren doe je door vooral naar jouw pup te kijken. Wat kan hij aan. En vooral: wat is teveel. En wat heeft jouw pup geluk dat hij midden in de Corona crisis in deze gevoelige fase zit. Nu hoeft hij immers niet meegesleurd te worden over een overvolle markt of te picknicken¬† tijdens het zonovergoten Paasweekend in het Vondelpark. Situaties waar de meeste pups zo overprikkeld door raken dat ze niet eens meer kunnen socialiseren; de oogkleppen gaan op. Met, in het ergste geval, een trauma voor het leven als het gaat om grote mensenmassa’s. En wat een geluk, die zijn er nu niet.

De mazzelaar

Deze pup vindt het spannend; houd nog meer afstaand

Jouw pup is dus een mazzelaar. Je gaat lekker ‘s morgens vroeg naar het park of bos. Je komt daar wellicht wat joggers tegen. Meteen een mooie gelegenheid om jouw pup te leren dat hij lekker met jou bezig is in plaats van achter de joggers aangaan. Incidenteel wellicht een hond. Kijk naar jouw pup. Reageert hij terughoudend? Hou hem dan bij je en vraag de geleider van de hond om dat ook te doen met zijn hond. Zo kan jouw pup op afstand de hond observeren in plaats van direct getorpedeerd te worden door een over-enthousiaste … [vul zelf het ras maar in; ik ga niet stigmatiseren]. Met een beetje geluk is dat de enige hond die je tegenkomt of misschien nog een klein wit keffertje. Ook prima. Ze kunnen rustig kennismaken. Of niet, als jouw pup dat niet wil.

Alles wat er momenteel in jouw wereld gebeurt, kunnen jullie fijn samen op afstand ervaren. Een hond hoeft niet aangeraakt te worden door iemand anders om goed gesocialiseerd door het leven te gaan. Een hond hoeft niet met andere honden te spelen om te leren dat andere honden leuk zijn. Ga het niet uit de weg maar overdrijf ook niet. Socialisatie kan heel goed op afstand en afstand is wat we nu allemaal nemen.

Thuis

Ik las ook een artikel over wat je allemaal met je pup thuis kunt doen. Alsjeblieft mensen, overdrijf het niet. Een pup hoort huis gewoon lekker in zijn mandje of bench te slapen. Het is een baby. Hij is moe van de korte wandeling die je meerdere keren per dag maakt. Je hoeft niet nu ineens overdreven te gaan spelen met hem. Waarom?

Je kunt een pup heel veel leren. Dit gebaar maakt hij van nature.

Als je een gezin hebt en iedereen is de hele dag thuis, dan is dat al vermoeiend genoeg voor een pup. Er wordt dan namelijk veel meer van hem gevraagd dan toen de kinderen op school zaten en (een van) de ouders aan het werk was. Vooral in deze tijd is het daarom zo belangrijk om jouw pup genoeg rust te geven thuis. Zorg dat zijn slaapplek niet in de loop ligt maar ergens in een fijn hoekje van het huis waar hij niet gestoord wordt.

Uiteraard kun je spelletjes met hem doen. Je kunt hem leren apporteren, hier komen of wat je allemaal nog meer belangrijk vindt. Maar dat kon altijd al. Dat is niet veranderd nu we in de Corona crisis zitten. Dus maak het alsjeblieft niet moeilijker; het is nu juist makkelijker. Wees blij.

Vorig bericht
Puppytest: de reguliere en de nieuwe versie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu