alleen thuis blijven

Je pup leren alleen thuis blijven

Het is handig als jouw pup uiteindelijk een paar uurtjes alleen thuis kan blijven. Van nature vinden honden dat moeilijk en sommige rassen zijn er beter in dan andere. Toch kunnen vrijwel alle honden het leren.

Alleen thuis blijven aanleren

alleen thuis blijvenJouw pup kan leren dat de wereld gewoon doordraait, ook als jij er niet bent. Begin daar zo vroeg mogelijk mee. Zorg ervoor dat jouw pup niet achter je aan kan lopen. Dat kan door hem in de bench te leggen of simpelweg de deur(en) achter je dicht te doen. Elke keer als je een kamer verlaat.

Puppies tot een leeftijd van ongeveer 12 weken willen je graag volgen. Dat is leuk, schattig en handig maar niet als je hem wilt leren alleen thuis blijven.

Bouw het alleen thuis blijven langzaam op en houd het tempo van jouw pup aan. Beloon hem als hij stil is geweest. Gaat hij piepen voordat je terugkomt, geef hem dan even geen aandacht. Beter is dit moment voor te zijn en al terug te komen voordat hij gaat piepen.

Alleen thuis blijven opbouwen

Wanneer dit goed gaat, kun je ook eens de voordeur uitlopen en direct weer terugkomen. Doe daarna handelingen die je normaal ook doet: jas aan, tas en sleutels pakken en weggaan.

Schenk niet te veel aandacht aan jouw pup en vertel hem ook niet dat hij goed op het huis moet passen. Hoe meer nadruk jij legt op jouw vertrek, hoe moeilijker het voor jouw pup wordt. Beloon altijd bij terugkomst als hij rustig is.

Wanneer ga je te snel? Als jouw pup onrustig is als je terugkomt. Of piept. Of blaft. Of jankt. Of wellicht een plas gedaan heeft. Dit zijn allemaal signalen dat je een stap (of meerdere) terug moet doen.

Nooit corrigeren in een trainingssituatie

alleen thuis blijven

In een trainingssituatie corrigeer je nooit. Hij moet het nog leren. Je gaat een baby ook niet straffen omdat hij ligt te huilen als je hem in bed legt en de kamer uitloopt.

Geef jouw pup iets vertrouwds als je weggaat. Zijn favoriete knuffel (die hij niet kapot maakt) of een oud t-shirt met jouw geur of een dekentje uit het nest. Alleen thuis blijven is voor sommige pups echt heel lastig. Ook al is het maar voor een paar minuutjes. Heb geduld!

Wees niet al te dramatisch als je wegloopt. Je hoeft jouw pup echt niet te vertellen dat je even naar de wc gaat of naar de keuken. Geef hem maar een lekker kluifje of ga de was doen als jouw pup slaapt.

De voordelen van alleen thuis blijven

alleen thuis blijvenAls je dit goed aanleert heb je daar een hondenleven lang plezier van. Het is fijn als jouw pup later als volwassen hond een paar uurtjes alleen kan zijn. Als hem dat goed aangeleerd is, zal hij gaan slapen als je weggaat. Eventueel met een mentale uitdaging (eten in een bal bijvoorbeeld).

Er zijn honden die niet alleen thuis kunnen blijven en dat is echt een blok aan je been. Het ontregelt jouw hele leven en dat van jouw gezin. Maar ook voor de hond zelf is het een drama. Honden die verlatingsangst ontwikkeld hebben voelen zich vreselijk ellendig als ze alleen gelaten worden.

Begin hier dus zo vroeg mogelijk mee.

Wil je hierover meepraten of heb je vragen? Dat kan op een van onze forums

Ga naar Facebook

Ga naar Facebook

Ga naar Twitter

Ga naar Twitter

Ga naar Instagram

Ga naar Instagram

Ga naar YouTube

Ga naar YouTube

Menu