Wat is Shiatsu?

Shiatsu

Misschien denk je bij het lezen van deze titel aan een vechtsport of een bepaald gerecht? Of wie weet is het al wel bij jou bekend! Hier een uitleg over wat Shiatsu is en wat het voor jouw hond kan betekenen.

Shiatsu

Shiatsu

Shiatsu is een eeuwenoude Japanse acupressuur techniek. ‘Shi’ betekent vinger en ‘atsu’ betekent druk. Vingerdruk dat is waar je binnen de Shiatsu mee werkt. Dit maakt meteen het verschil met acupunctuur duidelijk, je werkt namelijk niet met naaldjes. Je maakt wel gebruik van dezelfde acupunctuurpunten, maar bij de Shiatsu werk je ook op meridianen. Deze meridianen verbinden de acupunctuurpunten.

Het is niet Chinees wat vaak gedacht wordt, maar het is in Japan ontwikkeld, alleen zijn de Chinezen het op schrift gaan stellen dus die mogen met de eer strijken. Tot zover het achterliggende verhaal.

Hoe werkt dit dan op het lichaam?

Shiatsu

Jill Kinkelaar van JK-Balance werkt op de blaasmeridiaan van haar Teckel

De meridianen met daarop de acupunctuurpunten lopen over verschillende plekken op het lichaam.’ Deze meridianen zijn gekoppeld aan bepaalde organen. Binnen de Chinese geneeswijze hebben alle organen een dubbele betekenis. Om wat voorbeelden te geven: de long en de huid worden gezien als één orgaan. De lever is natuurlijk de fysieke lever, maar ook gerelateerd aan de spieren. De nier is gekoppeld met merg, dus die zet je dan weer in bij bijvoorbeeld hernia’s.

Sommige van deze koppelingen zijn in de westerse geneeswereld helemaal niet logisch en andere zijn weer prima te verklaren. Hier weten we bijvoorbeeld dat mensen met astma, sneller last hebben van eczeem (hé daar hebben we de long en huid). Op deze manier weet de behandelaar waar hij op het lichaam moet gaan behandelen.

Het doel van een behandeling is het lichaam weer zo op gang te helpen dat het lichaam het zelf weer op gaat pakken. Je verhelpt de verstoring dus. Een verstoring kan door verschillende oorzaken ontstaan: ziekte, trauma, genetische aanleg of bijvoorbeeld een litteken op een bepaalde meridiaan waardoor de energie daarop verstoord wordt.

Voorbeelden

Shiatsu

Behandeling Chihuahua, gewoon op het bureau. Aan de houding van de hond kun je zien dat hij geniet.

Omdat het misschien nog wat vaag klinkt geef ik je hier wat voorbeelden. Om een voorbeeld te geven van verstoorde energie op een meridiaan neem ik even mijzelf. Soms kan ik ineens enorm last krijgen van maagzuur, terwijl ik niets van amandelspijs of scherpe kruiden heb gegeten. Ik weet dan dat het tijd wordt om het litteken op mijn knie te behandelen. Wat de maag en de knie met elkaar te maken hebben? De maagmeridiaan loopt over de knie.

Ook aan kleine kenmerken kun je al veel aflezen. Honden waarvan de neusvleugels bijvoorbeeld ruw zijn die hebben last van hun dikke darm (de dikke darmmeridiaan eindigt bij de neusvleugels). Dit kan door bijvoorbeeld een antibioticakuur komen of wellicht krijgt de hond voeding waar hij het niet optimaal op doet. Wij zijn snel geneigd om bij zo’n ruwe neus een crèmepje te smeren, maar dat lost het onderliggende probleem niet op.

Honden weten trouwens intuïtief heel goed waar welke meridianen lopen. Honden die veel aan de binnenkant van hun voorpoot likken en dan met name naar het duimpje toe, die werken dan op de longmeridiaan. Op deze manier koelen ze de huid bij jeuk, of stelt de hond zichzelf gerust (vastzittende emoties en trauma’s worden opgeslagen op de long)

Wanneer zet je Shiatsu in?

Bijvoorbeeld bij artrose, allergieën, vacht-/huidproblemen, incontinentie, problemen in het gangwerk, stram of stijfheid, ouderdomsklachten, hernia, reis-/wagenziekte, behandeling van littekens (zowel postoperatief als oudere littekens). Maar ook bij verstoorde hormoonhuishouding, een dier dat niet lekker in zijn vel zit, overige niet duidelijk te definiëren klachten.

En vergeet de preventieve behandeling niet! Hoe eerder je een disbalans kunt oplossen hoe kleiner de kans dat het uit gaat groeien tot een probleem.

Heb je vragen of wil je nog meer lezen? Kijk dan gerust op de website van JK-Balance.

Vorig bericht
Hond mee op vakantie of niet?
Volgend bericht
Treibball: wat is het en voor wie is het geschikt?
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu