Jachthonden voeding

jachthonden voeding

Je hebt jachthonden en jachthonden. De ene gaat echt mee op jacht en de andere is een huishond. Van belang is om te kijken hoeveel energie de hond gaat verbruiken tijdens activiteiten. Of er veel of weinig energie wordt gebruikt bepaalt de juiste voeding. De juiste voeding is goed voor sportieve, actieve en werkhonden. Wat is de juiste jachthonden voeding?

Jachthonden voeding (ook voor andere actieve honden)

Honden waarmee gejaagd of veel getraind wordt moeten hard tot heel hard werken. Het vergt veel inspanning en de spieren dienen de kracht te hebben om het aan te kunnen. Dus moet de voeding hierop worden aangepast. Meer energie en de goede samenstelling om de hond na de inspanning te laten herstellen. Spieren en weefsel hebben dit echt nodig.

Welk voeding is nodig?

Er zijn veel merken op de markt, allen met hun eigen naam en speciale marketingtechnische voordelen in alle prijsklassen. Van belang is dat het minimaal voldoet aan de volgende eisen en samenstellingen.

Wat is belangrijk in de voeding?

jachthonden voeding

De Amerikaanse cocker spaniel is een jachthond maar wordt tegenwoordig vrijwel uitsluitend als huishond gehouden.

Eiwitten of anders gezegd proteïne, waarbij de voorkeur uitgaat naar de dierlijke met een aanvulling van plantaardige, als bouwstof voor de cellen.

Vetten als energiebron en leverancier van vetzuren. Deze zorgen voor transport van de vitamines door het lichaam. Vetzuren houden de hond gezond en helpen de vacht glimmend te houden.

Belangrijk zijn Omega 3 vetzuren. Jacht- en andere werkhonden zijn niet alleen lichamelijk super actief maar ook de hersenen maken overuren. Voldoende Omega 3 is daarom nodig voor ontwikkeling van hersens en de stofwisseling in de hersenen. Pups worden slimmer als ze genoeg Omega 3 binnen krijgen. In steeds meer hondenvoeders zit het inmiddels, waarbij wel van belang is dat het in de juiste verhouding zit met Omega 6.

Koolhydraten worden via de darmen als glucose opgenomen in het bloed, waarbij de ene langzaam en de andere snel verteren. Voor actieve honden geldt dat de langzame koolhydraten beter zijn. De snelle zorgen voor een korte hoge piek in de bloedsuikerspiegel terwijl de langzame zorgen voor een langere energie afgifte. Pompoen en peulvruchten zijn voorbeelden van goede koolhydraten.

Conclusie

Voeding voor jacht- en werkhonden dient goed verteerbaar te zijn, een hoog vlees- en/of visgehalte is van belang terwijl gluten vermeden dienen te worden. Bij vragen over de juiste voeding, voor elke hond in elke levensfase, raadpleeg een onafhankelijke voedingsdeskundige.

[uitgelichte foto: De Weimarse Staande hond – Weimaraner]

Vorig bericht
Je hond opspringen afleren
Volgend bericht
Jouw hond iets afpakken
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu