Honden in Praag

honden in praag

Ik was een paar weken in Praag, mijn favoriete hoofdstad van Europa. Al eerder was mij daar iets opgevallen en nu weer dus het werd tijd daar een artikel over te schrijven: honden en energie. Een opvallend verschijnsel in Praag wat in Nederland een beeld is dat je nooit ziet.

Honden en energie

Iedereen die van honden houdt, zal het beamen: honden zijn heel gevoelig voor energie. Zij spiegelen onze energie; zijn wij druk, dan zijn zij het ook. Maar ook al lig je – ogenschijnlijk – rustig op de bank, als je van binnen jezelf zit op te vreten, zal jouw hond ook niet rustig gaan liggen. Vandaar dat het coachen met honden zo’n toevlucht neemt en zulke geweldige resultaten oplevert.

Deze energie lijkt persoonlijk maar is feitelijk universele energie. Alles om ons heen straalt energie uit. Hoe jij die energie ontvangt en welke jij zelf uitstraalt is persoonlijk. De manier waarop je energie omzet in actie en de reactie die daarop volgt, wordt in de volksmond karma genoemd. Maar dit terzijde, want dat is een heel ander onderwerp.

Hoe dan ook, energie heeft niets met geloof te maken en is niks zweverigs. Energie is een natuurkundig verschijnsel. Het is er altijd en overal. Je kunt het niet aan- of uitzetten. Uiteraard is de een hier meer gevoelig voor dan de ander. Dit geldt voor zowel honden als mensen.

honden in praag

De energie van Praag

De eerste keer dat ik in Praag kwam, kreeg ik direct een hele positieve energie. De ‘vibe’ van de stad voelde meteen goed. Deze stad straalt een enorme rust uit. Mensen zijn niet gehaast, er zijn geen opgefokte automobilisten en het dagelijkse leven voelt aangenaam.

Het zal zeker te maken hebben met (de cultuur van) het volk. Termen als ‘Praagse Lente’ en ‘Fluwelen Revolutie‘ (einde communistische regime zonder militair ingrijpen) horen bij Tsjechië. Ik weet niets van de geschiedenis van Tsjechië maar wat ik erover leest, verbaast mij niets.

Maar wat heeft dit nou allemaal met honden te maken? Nou alles. Ik ga je vertellen wat ik gezien en meegemaakt heb en wat mij zo positief verraste.

De honden in Praag

honden in praagZe zijn er niet in grote getale maar ze zijn er wel. En wat mij opviel was dat ze nagenoeg allemaal loslopen. Ik heb het hier niet over zwerfhonden maar honden die samen met iemand over straat lopen. Gewoon zonder lijn. Ze zijn stuk voor stuk rustig, vallen geen mensen of andere honden lastig.

Opmerkelijk vond ik het. Ik ben enthousiaste Border collies tegengekomen met gemotiveerde baasjes die vooral heel positief trainden. Ze moesten netjes zitten voor het zebrapad en kregen dan een voertje. om vervolgens gewoon los mee te lopen door de stad.

Ook zag ik honden die in Nederland aangemerkt zouden worden als ‘hoogrsiciohonden’ onaangelijnd meelopen met moeder en kinderwagen. Stoîcijns, niemand lastig vallend. Kleine terriërs met gebreide truitjes aan die rustig stonden te wachten tot de baas was uitgepraat met de buurvrouw. Midden op straat en zelfs niet achter de huppelende duiven aangingen.

Parken vol met honden

Er zijn heel wat parken in Praag. En daar lopen veel mensen met honden. Ook deze honden lopen veelal los en trekken zich niets aan van anderen. Er was een hond die heel voorzichtig even kwam snuffelen bij me; de rest negeerde volledig.

Ik ben welgeteld één (aangelijnde) hond tegengekomen die blafte naar een andere (loslopende) hond maar verder heb ik geen geblaf of gegrom gehoord. Geen uitvallende en vechtende honden. Net als de mensen hebben de honden in Praag een lage energie en een tolerante inslag. Het lijkt erop dat je als hondengedragstherapeut in Praag niet veel klandizie hebt.

Ook zag ik een aangelijnde hond lopen met een muilkorf. Hij was niet opgefokt, viel niet uit en was rustig aan het snuffelen. Misschien was de muilkorf bedoeld tegen het van straat eten, wie zal het zeggen. Hoe dan ook, iedereen die zijn hond een muilkorf omdoet vind ik bij voorbaat al een held.

Toch die energie!

honden in praagHoe komt het dat wij in een land als Nederland met een groeiend aantal gedragstherapeuten ook een groeiend aantal honden met probleemgedrag hebben. Je zou toch denken dat wij inmiddels daarvan verlost zijn. Waarom praten wij hier over ‘hoogrisicohonden‘ terwijl deze honden in Praag gewoon los over straat lopen zonder iemand lastig te vallen.

Terug in Nederland valt het meteen op dat mensen hollend over straat gaan. Honden worden meegesleurd aan de lijn. In het Zeisterbos waar ik met mijn oppashond loop, is het een drukte van jewelste. Geen enkele hond loopt voorbij zonder ‘goedendag’ te zeggen en vaak op een onaangename manier. En ja, mijn oppashond heeft daar ook een handje van; het is een jonge onstuimige reu.

Zelf zit ik de laatste tijd heel goed in mijn energie. Dat betekent in mijn geval dat de energie laag is (wat niet betekent dat ik futloos ben). Ik ben er ook een voorstander van om de energie bij honden laag te houden. Mijn oppashond heeft de eerste dagen altijd wat moeite met aanpassen; hij is een gezien met 4 kinderen gewend.

Praag, wat een heerlijke stad met een fijne energie. Moet je ook eens heen gaan en kijk dan ook eens naar de honden in Praag. Misschien heb jij dezelfde ervaring.

Vorig bericht
De aanleg van een hond
Volgend bericht
Hondengedrag begrijpen
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu