Will to please, bestaat dat eigenlijk wel?

will to please

Een ‘will to please’, heb je daar weleens over gehoord of gelezen? Wat is dat, een will to please? Bestaan deze honden echt? En zo ja, waarom heeft dan niet iedereen zo’n hond. En zo niet, waarom zeggen we dat dan over bepaalde rassen?

Wat is dat, een will to please

In de betekenis van een hond met een will to please betekent het: de hond wil zijn baas graag een plezier doen. Graag voor de baas willen werken. Herders en retrievers staan erom bekend. Van origine werken deze honden met de mens samen. Dat is wat wij ‘will to please’ noemen.

Bestaan deze honden echt?

will to pleaseInteressante vraag natuurlijk. Het ligt er ook aan, aan wie je het vraagt. Eigenaren die met hun hond werken zullen er zeker in geloven. De hond doet graag wat voor jou. En met jou. Een gemiddelde teckel-eigenaar zal minder snel geneigd zijn te vinden dat zijn hond een ‘will to please’ heeft. Hij zal eerder vinden dat zijn hond eigenwijs is.

Dat is waarom teckel-eigenaren kiezen voor een teckel en herder-eigenaren kiezen voor een herder. Simpel toch? Sommige hondeneigenaren vinden een eigenwijze hond leuk. Deze zijn dan ook geneigd om hun hond niets aan te leren want dat heeft toch geen zin. Hij doet toch wat hij zelf wil. Toch zijn er ook teckel-eigenaren die wel activiteiten met hun hond ondernemen en een hele gehoorzame hond hebben. Een hond met een will to please?

Er is hier sprake van een spraakverwarring. Will to please wordt vaak verward met gehoorzaamheid. Als jij jouw hond leert commando’s op te volgen, kun je spreken van een goed getrainde hond. Of een gehoorzame hond. Of een hond met een will to please. Hij doet het immers allemaal om ons een plezier te doen, toch? Of is hier iets anders aan de hand.

Opportunist versus samaritaan

will to please

Jane Goodall

De hond is een opportunist. Opportunist is iemand die gebruik maakt van de situatie die geboden wordt. Een hond zal niets van tafel eten als jij in de buurt bent. Maar o wee als jij de kamer uitloopt …  In meer of mindere mate zijn wij mensen dat ook. Een opportunist is iemand die alleen iets doet als hij er zelf beter van wordt. Het woord opportunist heeft een negatieve klank. Toch zit er in ons allemaal een beetje opportunist.

“Maar hoe zit het dan met de Moeder Theresa’s en de Nelson Mandela’s van deze wereld?”. Dat zijn samaritanen, barmhartige mensen (hele ouderwetse woorden voor hulpverleners). In dienst van anderen staan. Of Jane Goodall. Haar hele leven stond in het teken van de gorilla. Is dat zo? Deden ze dat allemaal maar om anderen een plezier te doen? Hadden zij allemaal een will to please?

Nee natuurlijk niet. Goed doen voor anderen kan je alleen maar (je leven lang) volhouden als je er zelf een goed gevoel aan overhoudt. De grootste beloning die Moeder Theresa haalde uit haar werk was de glimlach van een kind. De grootste beloning die je een retriever kan geven, als hij iets bij je terugbrengt, is het nog een keer te gooien. Wil je een border collie belonen, geef hem een kudde schapen die hij binnen een minuut in een hoek zet. Omdat hij een will to please heeft? Ja, een will to please himself.

Will to please of trainbaarheid?

De trainbaarheid is de mate waarin een hond gevoelig is voor het aanleren van gedrag. De trainbaarheid van de Duitse herder is hoog, van de Bloedhond laag. Daarom komen Duitse herders meer voor dan Bloedhonden. Maakt dat dat de Duitse herder een hogere will to please heeft dan de Bloedhond?

Een hond die goed naar zijn baas luistert heeft in de regel een hoge trainbaarheidsfactor. Of een baas met een enorm doorzettingsvermogen. Er zijn Bullterriërs die hoog scoren op obedience. Maar dat zijn uitzonderingen. Dat maakt de Bullterriër nog steeds geen extreem trainbare hond en ook geeft hem dan niet het stempel ‘will to please’. Het zegt meer over de trainer. Het tegenovergestelde is ook waar. In de ongetrainde Labrador is weinig will to please te ontdekken.

Waarschijnlijk heb jij hier wel een mening over. Wil je die graag geven, praat er dan over mee op ons forum >>>

Vorig bericht
Jouw hond iets afpakken
Volgend bericht
Hond mee op vakantie of niet?
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu