Praten tegen je hond

praten tegen je hond

Praten tegen je hond. We doen het allemaal. Mensen zijn de diersoort met de meeste variatie aan klanken. Ook wel taal genoemd. Een hond kent geen taal. Hij kan wel leren dat een bepaalde klank een bepaalde consequentie heeft.

De overschatting van taal

praten tegen je hondWie met een hond leeft weet dat taal enorm overschat wordt. Iedere hondenkenner begrijpt wat een hond wil zeggen als hij een stok of bal voor je neerlegt en afwisselend naar jou en het voorwerp kijkt. Hij zegt: “Gooi”.

Deze overschatting geldt overigens ook voor mensen. Wij weten of iemand liegt of de waarheid spreekt door naar zijn lichaamstaal te kijken. Woorden zijn dan ondergeschikt. Dit is overigens een leuk artikel wat hierover gaat.

Foto rechts: duidelijke lichaamstaal tussen twee honden. 

Wees zuinig met taal

Wanneer jij jouw hond iets aan wilt leren zul je er waarschijnlijk een commando aan willen koppelen. Voor jouw hond is het belangrijk dat je zo min mogelijk taal gebruikt bij het aanleren. Belonen doe je bij voorkeur met voer (eventueel voorafgegaan door een clicker).

Gebruik taal alleen voor het uitspreken van het commando. Zie hiervoor ook het artikel over apporteren. Daarin staat ook dat je geen overbodige taal gebruikt. Het aanleren van LOS en VAST is al lastig genoeg voor de hond. Als hij daarbij ook nog andere commando’s krijgt, kan dat het leerproces vertragen.

Het nadeel van praten tegen je hond

praten tegen je hondJe kent ze vast wel. Die eigenaren die honderduit praten tegen hun hond. En vervolgens klagen ze dat de hond niet luistert. De meeste honden hebben allang geleerd onze stem te negeren. Meestal heeft het geluid wat de mens voortbrengt geen enkele consequentie voor de hond.

Zolang de woorden UIT en ETEN niet in een zin voorkomen, kan de hond ons gekwebbel rustig negeren. Tot het moment dat je echt wilt dat hij HIER komt. Of WACHT voordat hij een drukke weg oversteekt. Dat had je hem toch allemaal geleerd? Ja maar je hebt hem ook geleerd dat 99,9% van wat je tegen hem zegt niets betekent.

Het gaat immers niet om wat je zegt maar hoe je het zegt. Een “Wat is ie lelijk he?” op een toon van “Goed zo, braaf” laat hem net zo hard kwispelen. Een stemcorrectie op neutrale toon werkt daarom alleen als de hond ook daadwerkelijk geleerd heeft wat het woord betekent.

Foto link: “Veel honden maar ook mensen zijn bang voor hem”, aldus de eigenaar. 

Wat is jouw mening over veel praten tegen je hond? Praat erover in ons forum.

 

Vorig bericht
Los plus vast is apporteren
Volgend bericht
Waarom grommen honden
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu