Kalmerende signalen bij honden: de agressieladder

kalmerende signalen

Kalmerende signalen bij honden. Je hebt er vast wel eens over gehoord. Kalmerende signalen komen bijna altijd voor in situaties waarin de hond zich onprettig voelt. Of niet helemaal 100% zeker is van de situatie. Kalmerende signalen gaan vaak in combinatie met stress.

Welke kalmerende signalen zijn er?

kalmerende signalenEen aantal voorbeelden:

  • Pootje heffen
  • Tongelen
  • Oogwit tonen
  • Hijgen
  • Gapen
  • Kop wegdraaien
  • Lijf wegdraaien

Wanneer gaat een hond bijten?

Als een hond niet oké is met de situatie waarin hij onder appèl moet blijven zitten en geaaid wordt door een onbekende kan hij gaan bijten (zie dit filmpje). In hondentrainingsland wordt er vaak gesproken van de agressieladder: een systematische weergave waarin de opbouw van signalen tot escalatie wordt weergegeven.

Pootje heffen, knipperen, tongelen en lijf wegdraaien worden gezien als beginnende signalen voor een mogelijke escalatie tot agressie. Wat een belangrijke factor in een situatie kan zijn, is dat de hond niet weg kan. Weglopen doet een hond die overgaat naar bovengemiddelde stress. De hond kan wel aanstalten maken maar kan niet weg.

kalmerende signalenOp de agressieladder staan er nog enkele stappen beschreven die een hond zou moeten doorlopen- als ook hij de systematische weergave heeft gelezen. En daar zit nou juist de clou: niet alle honden volgen elke stap in de opbouw. Het kan zijn dat een hond heeft geleerd dat als hij gromt hij wordt gestraft. Om die straf te vermijden kan hij dus grommen overslaan en gelijk (lucht)bijten.

Wanneer een hond gaat bijten weten we nooit 100% zeker, omdat er factoren zijn die wij niet weten. Herken je meerdere kalmerende signalen, haal je hond uit de situatie. Direct.

Analyse filmpje met kalmerende signalen

Als je goed kijkt zie je tijdens het gaapmoment ook de achterste kiezen; tanden bloten waarbij achterste kiezen zichtbaar zijn is angst. Voor al het gedrag is het altijd belangrijk om de context te weten. Helaas hebben wij die bij dit filmpje niet. Zien jullie dat zijn oren ook naar achter gevouwen? Dit zijn signalen dat het stressniveau al rap oploopt.

In dit filmpje zie je verschillende kalmerende signalen voorbij komen in een rap tempo. Dit moet een alarmbel zijn voor elke hondeneigenaar om de hond uit de betreffende situatie te halen. Indien de situatie niet veranderd, kan het zijn dat de hond zich genoodzaakt voelt om uit te vallen.

Vorig bericht
Urine checken van je hond
Volgend bericht
Hondengedragstherapie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu