Hond voor de winkel

hond voor de winkel

Een hond voor de winkel. We zien het vaak. Misschien doe jij het ook wel eens. Het is heel praktisch. Je bent met jouw hond een eind gaan lopen en op de terugweg ga je even een boodschap doen. Sommige supermarkten hebben zelfs speciale plekken waar je een hond kunt vastzetten. Toch is het minder onschuldig dan het lijkt.

Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

hond voor de winkel

Honden laten signalen van stress zien die veel mensen niet kennen.

Als eigenaar ben jij altijd verantwoordelijk voor (het gedrag van) jouw hond. Ook als je hem niet ziet. Of zelfs maar in de buurt bent. Dit geldt voor het meegeven aan een hondenuitlaatdienst. Maar dus ook als jij jouw hond voor de winkel neerzet. Wettelijk gezien valt jouw honden onder jouw WA-verzekering en dus ook alles wat hij doet.

Die verantwoordelijkheid houdt ook in dat jij aansprakelijk te stellen bent voor het gedrag van jouw hond. Ook als je hem niet ziet of zelfs maar in de buurt bent. Als jouw hond bijvoorbeeld iemand bijt (hond of mens) dan kan de eigenaar van de gebeten hond of de persoon in kwestie jou aansprakelijk stellen. Of jouw verzekering de schade gaat vergoeden, valt nog te bezien.

Indien er sprake is van grove schuld, kan het zijn dat er door de verzekering niets uitgekeerd wordt aan de eisende partij. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Grove schuld betekent dat jij het incident had kunnen voorkomen. De toedracht van de beet kan hier invloed op hebben maar dat hoeft niet. Tot zover de juridische kant van de zaak.

Hond voor de winkel

hond voor de winkel

Deze vriendelijke hond ligt los. Niet ideaal en op veel plekken onmogelijk, maar hij kan bij dreiging wel weg.

Als jij jouw hond voor de winkel zet, weet je niet wat hij doet. Hij kan grommen of blaffen naar voorbijgangers. Misschien durven ze niet eens langs jouw hond te lopen en kunnen daardoor de winkel niet in.

Maar het kan ook zijn dat iemand anders iets met jouw hond doet. Bijvoorbeeld benaderen, aaien of uitdagen. Jouw hond zit vast en kan zich daarom uiteindelijk alleen verdedigen door agressie te tonen.

Een ander risico met een hond voor de winkel zetten is dat hij gestolen wordt. Het zou niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt.

Conclusie en advies

Met al deze risico’s in het achterhoofd kun je ook vraagtekens zetten bij de traditionele oefening die op sommige hondenscholen gegeven wordt: ‘af uit zicht’

Je kunt allerlei ongelukken voorkomen en vooral ongemak bij jouw hond door hem lekker thuis te laten. Of je gaat met de auto boodschappen doen. Wellicht dat hij eventjes in de auto kan wachten. Maar zet geen hond voor de winkel.

Meer lezen over honden? Word dan lid van Hondengek >>>

Vorig bericht
Een hond in huis
Volgend bericht
Wel of geen hondenverzekering
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu