Top 10 gedragsproblemen bij honden

gedragsproblemen bij honden

Ondervind jij weleens een gedragsprobleem bij jouw hond? “Nee”,  dan is dit artikel niet voor jou. Voor de overige 99,9% van de hondeneigenaren zal dit als muziek in de oren klinken. Gedragsproblemen komen in alle soorten en maten voor. De top 10 van meest voorkomende gedragsproblemen bij honden.

Wat is een gedragsprobleem?

Een gedragsprobleem is een probleem zodra jouw hond, jij en/of jouw omgeving er hinder van ondervinden. Denk aan stress bij alleen gelaten worden, trekken aan de lijn of opspringen tegen mensen.

Trekken aan de lijn

gedragsproblemen bij hondenWaarom trekken honden aan de lijn? Hierover doen vele verhalen en de prachtigste theorieën de ronde maar het komt er simpelweg op neer dat een hond niet geleerd heeft het tempo van de baas aan het houden zodra hij aan de lijn loopt.

Agressie naar andere honden

Agressie is een gedragsuiting die elke hond bij zich draagt. Het is dan ook een fabeltje dat bij sommige rassen (volgens de rasstandaard) agressie niet voor mag komen. Agressie kent vele vormen. De meest duidelijke zijn: lip optrekken, grommen, uitvallen en bijten.

Jagen achter fietsers, joggers, wild

Bij veel honden wordt het jachtinstinct (want het is een aangeboren eigenschap) opgewekt zodra zich een dier of mens snel van de hond af beweegt. De mate van jagen is per ras en zelfs per individuele hond verschillend. Jagen is een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden.

Opdringerig en dwingend gedrag

Aandachtvragend gedrag is heel hardnekkig. Het begint subtiel met voor je zitten en je aankijken maar kan eindigen in net zo lang blaffen tot er gereageerd wordt of zelfs midden in de kamer gaan staan plassen. En dan heb je ineens een probleem.

Niet luisteren

Ervan uitgaande dat het gehoor van de hond in orde is, zouden er geen belemmeringen moeten zijn om te kunnen luisteren. Laat ik vooropstellen dat een hond in de eerste plaats een kijker is. Dat merk je zodra jouw puppy van 8 weken in huis komt. Luisteren is aangeleerd, niet aangeboren (ook bij Golden retrievers).

Blaffen

gedragsproblemen bij hondenBlaffen wordt vaak gezien als een vorm van agressie. Dit is onjuist. Sterker nog, als er daadwerkelijk sprake is van agressie, wordt er niet geblaft. Blaffen heeft slechts één functie: alarmeren. Afhankelijk van de motivatie van de hond kan het betekenen “Gezellig er zijn mensen” of “Sodemieter op, ik hou niet van mensen”.

Alles van straat eten

Uitzonderingen daargelaten, zijn honden gek op eten. Dat is ook wel logisch want als je niet eet, ga je dood. Zelfs een hond weet dat. Je hebt makkelijke en lastige eters. Als je een makkelijke eter hebt heeft dat veel voordelen. Zeker als je met jouw hond gaat trainen. Het nadeel is dat makkelijke eters ook geneigd zijn dingen te eten die niet eetbaar zijn of ongezond.

Niet alleen kunnen zijn

Het is handig als een hond alleen thuis kan blijven. Al is het maar voor een paar uurtjes. Je kunt immers niet 24 uur per dag thuis zijn. Honden die goed alleen kunnen zijn, zijn rustig gedurende die periode; ze slapen meestal. Het hebben van verlatingsangst beheerst het hele gezinsleven en is echt een pittig gedragsprobleem.

Opspringen tegen mensen

De motivatie verschilt per hond/situatie. In het kader van begroeten heeft het te maken dat honden graag bek-likken of hierop gelijkend gedrag willen vertonen. Hij moet dus opspringen om bij je gezicht te komen. Wanneer je bij de begroeting van een hond door de knieën gaat, is er geen reden tot opspringen. Maar vertel dat jouw schoonmoeder maar eens.

Buitdrift

Buitdrift is het niet of moeilijk los willen laten van voorwerpen. In de regel hebben herders en terriërs hier het meeste last van en retrievers en gezelschapshonden het minste. Buitdrift is aangeboren. Wat niet betekent dat het onoplosbaar is.

Gedragsproblemen bij honden

Deze 10 meest voorkomende gedragsproblemen bij honden zijn of op te lossen of te managen. Met managen wordt bedoeld dat het leven van de hond zo ingericht wordt dat het probleem zich simpelweg nooit voordoet.

Gedragsproblemen bij honden oplossen

Wanneer jij een gedragsprobleem ervaart bij jouw hond is het verstandig professionele hulp te vragen. Een probleem wordt in de regel namelijk erger als je er niets aan doet. Een hond die keer op keer uit kan vallen naar een andere hond gaat dit lekker vinden. Hij krijgt er een kick van. Dat is een fysiologisch proces in het lichaam: er wordt adrenaline en endorfine aangemaakt.

Of een gedragsprobleem met succes opgelost kan worden hangt natuurlijk af van de mate waarin de hond het gedrag vertoont. Maar de motivatie van de eigenaar is een net zo belangrijke factor. Als je immers niet gemotiveerd bent, is het resultaat waarschijnlijk ook niet groot.

Er zijn altijd gedragsproblemen die niet op te lossen zijn. Hoe jammer ook. En soms ook heel verdrietig. Een hond die een andere hond dood bijt of een kind zijn gezicht voor het leven verminkt, kan vaak niet blijven leven. Ook dat kan gebeuren. In dat geval is het nodig om de maatschappij tegen de hond te beschermen.

Gedragsproblemen bij honden managen

gedragsproblemen bij hondenHonden die opspringen tegen bezoek, kun je in een andere kamer zetten of in een bench als het bezoek binnenkomt. Hij kan dan kennismaken als het bezoek rustig zit. Kan hij dat niet, dan blijft hij dus waar hij is. Een vorm van voorkomen van gedrag.

Een hond die alles van straat eet, doet dit vaak ook van tafel. Er zijn honden die het eten uit je mond eten of van je bord likken. Dit is eenvoudig te managen door de hond naar zijn mand te sturen als je gaat eten. En altijd de tafel leeg te ruimen als je de kamer uitloopt.

Een hond die niet alleen thuis kan zijn, kan dat misschien wel in de auto. Of misschien vindt hij een bench fijn. Of misschien kan hij mee naar het werk. Of misschien naar een dagopvang. Of misschien kun je vaker thuis werken. Allemaal vormen van management.

Mocht jij behoefte hebben aan persoonlijke, professionele één-op-één begeleiding dan
kan bij een van onze professionals terecht. Je vindt ze in ons ledengedeelte.

Vorig bericht
Waarom grommen honden
Volgend bericht
Honden in de zomer
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu