Treibball: wat is het en voor wie is het geschikt?

treibball

Samenwerking tussen hond en baas is ook bij de sport Treibball een belangrijk basiselement. Een sport waarbij veel interactie is tussen hond en baas. Er is denkwerk nodig is maar de hond kan er ook zijn energie in kwijt. Een mooie combinatie van elementen die nodig zijn om een sport voor zowel baas als hond leuk te maken en te houden.

Wat is Treibball

Treibball

Treibball kent meerdere onderdelen en niveaus

Treibball is sinds 2009 een groeiende sport in Nederland. Het heeft nog niet de bekendheid die de sport eigenlijk wel verdient. Deze sport kent meerdere onderdelen en is geschikt voor alle rassen, mits zij het leuk vinden om samen te werken met hun baas.

Het verplichte onderdeel

In het midden van een veld liggen acht treibballen in een driehoek, op 20 meter afstand van de goal. De baas staat samen met zijn hond in de goal. Wanneer de baas het teken geeft dient de hond zo snel en netjes mogelijk de acht ballen (één voor één) terug te drijven naar de baas en in de goal. Hierbij moet de hond beginnen bij de achterste bal, daarna is de volgorde willekeurig.

Het dirigeer onderdeel

De ballen worden op een willekeurige manier op het veld neer gelegd. De hond zal de ballen op een bepaalde volgorde moeten binnenhalen. Dit is een onderdeel waarbij de baas zijn hond op afstand naar verschillende richtingen moet kunnen sturen. Een mooi stukje samenwerking is hier aan de orde.

Het spel onderdeel

Treibball

Treibball is een sport voor alle rassen

De naam zegt het al: spel! Dit staat dan ook voorop. Hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van verschillende attributen zoals een tunnel maar ook een

time gambling
Bij time gambling is het de bedoeling dat de handler een schatting . maakt  hoe lang hij/zij erover doet om samen met zijn hond een x aantal ballen  binnen te halen. De persoon die het dichtst bij de geschatte tijd zit, wint het spelletje! Dit is een van de onderdelen die je tijdens het spel  variant kunt tegen komen.
of parcours lopen kunnen hierbij voorkomen.

De hond kan dit natuurlijk niet direct. In de aanleerfase wordt gestart met één bal. De hond leert hierbij eerst de basiscommando’s en er wordt langzaam een begin gemaakt met het uitbouwen van de afstand waarop de bal ligt.

Wanneer een combinatie over een afstand van +/- 5 meter de verschillende basisoefeningen kan uitvoeren (eventueel met hulp en ondersteuning), kun je zeggen dat de combinatie de basis beheerst. Vanaf dat moment kun je een uitbouw gaan maken naar het werken met meerdere ballen en langzaam de afstand nog verder gaan vergroten.

Verschillende niveaus in de sport

  • 1 bal (starter, afstand 5 meter).
  • 3 ballen (Gevorderd, afstand 10 meter).
  • 6 ballen (Expert, afstand 15 meter).
  • 8 ballen (Supertop, afstand 20 meter).

Treibball Academie en Competitie

Sinds 1 oktober 2016 hebben Marianne van Haarlem, Kathleen den Dekker en Marlouke Roos de handen ineen geslagen. Zij hebben met elkaar een nieuw vereniging opgezet voor de Treibball sport; Treibball Academie en Competitie (TAC).

Het doel van dit orgaan is het combineren van plezier en vakkennis in de sport. Dit doen zij door middel van een eigen en vernieuwd reglement, het organiseren van wedstrijden maar juist ook hondenscholen ondersteunen bij hun activiteiten rondom Treibball.

Treibball

Opleiding Treibball instructeurs

Daarnaast is het opleiden van all-round Treibball instructeurs een belangrijk onderdeel van TAC en de daarbij horende bijscholingsdagen voor deze erkende instructeurs. De opleiding wordt gesplitst in 2 onderdelen: het les geven aan beginnende Treibball-cursisten en het les geven aan de gevorderde Treibball-cursist. De verschillende commando’s die in de sport voorkomen worden doorgenomen. Ook de opbouw naar het werken met meerdere ballen en het onderdeel ‘dirigeren’ komen aan de orde. Iedere instructeur die een opleiding bij TAC heeft gevolgd wordt vermeld op onze website.

De sport Treibball: actie, denkwerk, plezier en samenwerken!

Wil je weten of Treibball geschikt is voor jou en jouw hond? Ga dan naar de website van TAC >>>

Categorie: activiteiten
Tags: ,
Vorig bericht
Wat is Shiatsu?
Volgend bericht
Fysiotherapie voor honden, iets nieuws?
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu