Welke hond kies je

welke hond kies je

Welke hond kies je. De keuze in honden is reuze. Natuurljk moet het uiterlijk je aanstaan maar er is nog veel meer. Hoeveel tijd wil jij aan vachtverzorging besteden? Mag jouw toekomstige hond waken? Past de hond van jouw keuze bij jonge kinderen? Hoe actief wil je bezig zijn met jouw hond? Dit is maar een greep uit de vele vragen die jij jezelf zou moeten stellen. Welke hond kies jij?

Hoeveel vachtverzorging wil je doen?

welke hond kies jeWanneer je bij deze vraag “weinig” invult, zal het je niet verbazen dat een hond met veel haar niet geschikt voor je is. Denk daarbij overigens niet dat een kortharige hond geen vachtverzorging nodig heeft want dat is onjuist. Echter, de meeste kortharige honden hoeven alleen een goede borstelbeurt als ze in de rui zijn. Zelfs een hond zonder vacht heeft verzorging nodig, Om ze te beschermen tegen kou en warmte.

Afhankelijk van het vachttype kunnen honden langer nat blijven na het zwemmen of wassen en dat gaat behoorlijk stinken. Dus vachtverzorging gaat verder dan alleen kammen. Sommige vachten klitten heel snel achter de oren of bij de broek (de achterste haren bij de achterpoten).

Je kunt jouw hond standaard een of meerdere keren per jaar naar een hondentrimsalon brengen maar dat betekent niet dat je er zelf niets aan hoeft te doen. Sommige vachten moeten geplukt worden en dat kan zo maar een paar uur duren bij een trimmer. Heb jij zin om jouw hond hierop voor te bereiden (drie uur staan) en kun en wil jij je dat ook financieel veroorloven.

Laat je dus niet verleiden door die prachtige vacht maar realiseer je dat die vacht niet vanzelf prachtig wordt en blijft.  Een die veel vachtverzorging nodig heeft is de Yorkshire terrier (zie foto van een hond die nog even in de krullers zit voor de show). Maar ook de Schapendoes en Afghaanse windhond. Bedenk ook dat je niet alle vachten zo maar zonder meer kunt scheren. Een goede hondentrimmer kan je hier advies over geven.

Kortharige honden zoals Bullterrier en Dalmaten hebben weinig vachtverzorging nodig. Houd er rekening mee dat laatstgenoemde geen ruiperiodes kent. Deze hond verhaart het hele jaar dus je vindt overal kleine witte haren. Op bank, in de auto, aan je panty en soms in je neus. Welke hond kies je.

Mag jouw hond waken?

welke hond kies jeWelke hond kies je. Misschien vind jij het wel prettig als jouw hond aanslaat bij onraad. Maar vinden jouw buren dat ook? En wat is onraad? Denk je dat jouw hond het onderscheid maakt tussen een kind op een fietsje wat langs het raam voorbijkomt of die postbode die aanbelt en ineens helemaal geen postbode blijkt te zijn …

Dan is er ook nog een verschil in waken. Herder waken door achter het gevaar aan te gaan en zetten stil. Zij verlaten hun territorium. Als jij een jogger bent, heb je daar wellicht weleens mee te maken gehad. Dus als jouw herder op de flat aanslaat en jij doet de deur open en dat kind op fietsje komt langs? Je moet er niet aan denken.

Molossers (Rottweilers, Bullmastiffs) waken door rustig te wachten tot je in het territorium bent om je dan vervolgens niet meer te laten gaan. Je ziet en hoort ze niet. Ze liggen ogenschijnlijk ongeïnteresseerd op het erf en slaat misschien niet eens aan. Maar zodra jij een voet over de drempel zetten, versperren ze de ingang/uitgang. Ze houden je nauwlettend in de gaten. Heel handige dievenvangers.

Kuddebewakers (Pyreneese berghond, Leonberger) blaffen en imponeren door hun grootte. Zij zullen in de regel niet het erf (territorium) verlaten. Zij verjagen maar jagen niet. Ze zijn enorm groot en zeker niet te onderschatten. Wil je dat in huis met kleine kinderen en om de haverklap buurkindertjes op bezoek krijgen?

Wat is de leeftijd van jouw kinderen?

welke hond kies jeHet is schattig en zal zeker ook heel goed zijn voor hond en kind om samen op te groeien. Een hond groeit echter 7 keer zo hard als een kind en is dus al flink in de puberteit voordat jouw kind gaat kruipen. In de regel kun je uitgaan dat de grens bij kinderen op 12 jaar ligt. Tot die tijd kunnen ze nog niet alles begrijpen wat een hond doet en zijn te jong om regels te snappen en toe te passen.

Natuurlijk is het geen vaststaand gegeven. Een rustig meisje van 12 jaar is heel anders dan een onstuimige jongen van dezelfde leeftijd. Maar de ontwikkeling van kinderen in het begrijpen van gedrag maar ook het ontwikkelen van empatisch gedrag heeft wel degelijk invloed.

Er zijn hondenrassen die heel rustig zijn met kinderen zoals de Clumber spaniel en Golden retriever. Er zijn ook rassen die minder geschikt zijn bijvoorbeeld vanwege hun lompe gedrag zoals de Boxer en Franse bulldog. Die gooien kleine kinderen gewoon omver met alle liefde die ze in zich hebben. Welke hond kies je.

Blijft natuurlijk een gegeven dat je kinderen en honden nooit alleen laat en duidelijke regels stelt. Verboden plekken zijn de voerbak en de mand of bench. De hond moet rustig kunnen eten en zich terugtrekken op zijn eigen plek als hij daar behoefte aan heeft. Een hond altijd naar je toeroepen en als hij niet komt, heb je pech. Honden niet over de kop of rug aaien en geen ruwe spelletjes doen.

Wil je actief bezig zijn met jouw hond?

welke hond kies jeEr zijn vele vormen van actie. Het hoeft niet altijd direct met snelheid te maken te hebben. En actief bezig zijn is ook niet meteen topsport met je hond bedrijven.

Sommige honden vinden het heerlijk om een stuk te wandelen maar hebben een enorme behoefte aan veel beweging. Zoals de Rottweiler en Bouvier. Sommige honden kunnen uren lopen en lijken nooit genoeg te hebben. Zoals de Jack Russel terrier.

Andere honden hebben geen ‘uit’-knop. Die hebben een drift die makkelijk aan te wakkeren is maar moeilijk te stoppen is. Zoals de Border collie of Mechelse herder.

Tussen die twee uitersten zitten natuurlijk nog vele gradaties. Er zijn Sint Bernard-honden die doggy dance geweldig vinden en die liever als kleedje bij de kachel liggen. Of  Alaska malamutes die uitblinken in agility en anderen die zich liever niet te veel inspannen. Net als bij mensen zijn er bij honden ook vele verschillen. De mate van trainbaarheid is zeker ook van belang als het om sporten met je hond gaat.

De meeste herders, retrievers en spaniels zijn zeer gezeglijk en vinden het samen bezig zijn met de baas geweldig. Terriers, molossers en windhonden zijn meer op zichzelf en hoeven dat niet zo nodig. Maar elke hond heeft een eigen karakter en is een individu dus er blijven onderling enorm veel verschilen.

Honden met een hoog activiteitsniveau zijn Australian cattledogs en Sibersiche huskies. Honden met een laag activiteitsniveau zijn bijvoorbeeld de Cane Corso en Pekingees. Welke hond kies je?

Welke hond kies je?

welke hond kies jeEr zijn wel een paar allrounders. Dat zijn ook meteen de meest populaire rassen. En daar zitten dan ook weer andere nadelen aan. Alles wat populair is, levert geld op. De simpele basisregel van economie: vraag en aanbod. Sommige rassen kunnen dat beter hebben dan andere.

Waar geld in het spel is, komen welzijn en gezondheid vaak op de tweede plaats. Dat hoeft niet hand in hand te gaan maar uitbuiting ligt op de loer. Wil je verantwoord een nest op de wereld zetten dan ben je lange tijd aan het zoeken naar de perfecte ouders die zo perfecte mogelijke puppies ter wereld brengen. Garanties zijn er niet maar problemen kunnen wel tot een minimum beperkt worden.

Als de puppies er zijn, behoren ze met alle liefde omringt te worden om zo fijne en goed aangepaste honden te worden. Daar ligt veel verantwoording bij de fokker. En daar gaat het soms fout als een bepaald ras heel populair is. Dan ligt de nadruk op geld verdienen en dus zoveel mogelijke pups op de wereld zetten.

Bij de keuze van een hond gaat het natuurlijk ook nog om het geslacht: wil je een reu of teef. Wil je een rashond of juist een rasloze hond. Een pup of een volwassen hond. Heel veel vragen die jij jezelf zou moeten stellen voordat jij jouw uiteindelijke keuze maakt. Welke hond kies je?

Vorig bericht
Spiergeheugen
Volgend bericht
Je hond belonen
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu