Puppytest: de reguliere en de nieuwe versie

puppytester

Zodra je gaat fokken met honden leer je ook over de puppytest. Deze is natuurlijk niet verplicht maar worden wel vaak gedaan. Sommige fokkers lopen er mee weg en andere vinden het onzin. Een puppytest is gecreëerd om een beeld te krijgen van het karakter van de pup. Zodat er een goede match gemaakt kan worden met de toekomstige eigenaar en op toekomstige doeleinde, zoals sport, huishond of werkhond.

De reguliere puppytest

puppytestDe reguliere puppytest bestaat uit verschillende onderdelen die bij elke pup apart worden nagelopen. Zo is er de eerste ontmoeting met een vreemd persoon (de tester) en een stukje samenwerking door spel. Schrikreactie en herstel en de gewilligheid om een speeltje terug te brengen (apporteren). Het laatste onderdeel is de overgavetest: de hond wordt op zijn rug gelegd en vastgehouden (zie foto hier naast).

Dit word allemaal gedaan op, het liefst, neutraal terrein. Dit omdat zo goed gekeken kan worden naar hoe de hond zich gedraagt in een nieuwe omgeving.

De nadelen

Het grote nadeel van deze test is dat het eigenlijk best onbetrouwbaar is. Het nieuwe terrein zorgt voor voorzichtigheid of zelfs angst. Ook het samenwerken met een vreemde is niet representatief omdat er nog geen band is, wat je later met de eigenaar wel hebt.

Veel fokkers vinden dan ook dat deze test niets zegt over hoe de pup op dat moment is en zelfs hoe deze zich ontwikkeld bij de nieuwe eigenaar. En dan zien ze ook af van deze test bij een nieuw nest.

Het alternatief

De meeste fokkers hebben een goed beeld bij hun pups omdat zij deze heel de dag door zien. En door ervaring leert men welke pup het beste bij welke nieuwe eigenaar geplaatst kan worden.

Of men laat de nieuwe eigenaren zelf kiezen. Dan is er geen garantie voor een goede match en is het afwachten of het goed gaat. Bij rassen zonder werkdrift of jachtinstinct kan dit prima. Het wordt lastiger als dit wel aanwezig is. Dan kan een mismatch zeker gebeuren met alle gevolgen van dien. Hier moet dus goed over nagedacht worden.

Maar er is nu ook een nieuwe test in Nederland.

De puppytest van Dr. Isla Fishburn

puppytestDr. Isla Fishburn (BSc Zoology and MBiolSci and PhD in Conservation Biology) heeft jarenlang met wolven gewerkt en merkte dat er een goede harmonie is door de karaktereigenschappen van de wolven. Deze vormde een perfecte rangorde zonder ruzies of gevechten. Ze vroeg zich af hoe dit precies werkte en bracht de karakters in kaart.

In de loop van de jaren merkte ze dat deze karakters geen toeval zijn en dat die in het nest al te herkennen zijn. Dit zorgde er ook voor dat als er bij de wolven (in gevangenschap) een wolf weg moest (overbevolking) dat er een goede match gemaakt kon worden in een nieuwe groep. Zo bleef de harmonie en konden er altijd goede complete groepen gecreëerd worden.

Met deze karakters in kaart en de herkenningspunten in het nest ging Isla kijken of dit bij honden ook van toepassing is. En ja hoor, ook daar kwamen dezelfde karakters terug. Ze ging dit uitbreiden tot een puppytest en zo kon ze fokkers voorzien van een zeer betrouwbare karakteruitslag van de pups. 
Niet alleen bij particulieren maar ook bij politiehonden deed ze deze test om te laten zien welke pups de beste kans hadden om een goede waak- en verdedigingshond, of juist speurhond te worden.

Nu werkt Isla alleen in het Verenigd Koninkrijk maar een paar jaar geleden heeft ze hier in Nederland een lezing gehouden over deze karakters en hoe je deze herkent in het nest. Hierna is Gerdine van der Linden in conclaaf met haar deze test gaan uitvoeren in Nederland met groot succes.

Unieke puppytest

Wat maakt deze puppytest nu anders? Allereerst wordt het gehele nest in een keer getest, in plaats van elke pup apart. Ook worden ze niet in een vreemde omgeving neergezet maar mogen ze gewoon in de kamer blijven waar hun nesthok staat.

De test bestaat uit hoofdzakelijk observeren van de interactie tussen de pups zelf. Ook moeder of andere oudere honden mogen erbij zijn. Het gaat namelijk om de interactie in de roedel zelf. Zo worden de onderlingen karakters duidelijk.

Er worden een paar kleine testjes gedaan om bepaald gedrag uit te lokken. Testonderdelen zijn:

  • Een milde schrikreactie (door het laten vallen van een sleutelbos of iets dergelijks)
  • Een nieuw groot voorwerp ontdekken (vaak een paraplu)
  • Grooming (het verzorgen van de pup door middel van likken, of het simuleren hiervan)
  • Jachtgedrag (door middel van spel)
  • Mate van besluit nemen (door middel van vasthouden en knuffelen)

Alle testonderdelen zorgen absoluut niet voor angst en de meeste pups vinden het juist wel leuk.

De fokker mag er gewoon bij blijven en we bespreken alles samen zodat we tot een goed beeld komen. Na 3 uur zijn de karakters duidelijk en na afloop krijgt de fokker een duidelijke beschrijving van elk karakter en van elke pup. Inclusief dingen waar je echt op moet letten bij het opvoeden van die specifieke pup.

Betrouwbaarheid

Om de betrouwbaarheid te kunnen garanderen zijn er in Nederland inmiddels drie nesten gevolgd voor zover het ging. Bij de nestreünies is nogmaals gekeken of de testuitslag nog klopte. Ook werd er met de nieuwe eigenaren gesproken.

De karakters klopten nog steeds en veel eigenaren konden zich erg vinden in de uitleg van de karakters bij de puppytest in vergelijking met hun hond nu. Deze test is dus zeer betrouwbaar.

Puppytester

puppytest

Momenteel is er één team in Nederland die deze puppytest afneemt. Dit team bestaat uit twee ervaren testers: een gediplomeerde instructeurs en gedragsdeskundige. Ben je geïnteresseerd kijk dan op de Facebookpagina van Puppytester!

Wil je meer lezen over Dr. Isla Fishburn. Bekijk haar website.

Dit artikel is geschreven door Gerdine van der Linden

Vorig bericht
Hondengedrag begrijpen
Volgend bericht
Hoe socialiseer je een pup tijdens de Corona crisis
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu