Jachthonden rassen

jachthonden rassen

Hondenrassen zijn ingedeeld in 10 groepen. Deze 10 rasgroepen vertegenwoordigen hondenrassen die gefokt zijn voor een bepaald doel. Bijvoorbeeld hulp bij de jacht. Aangezien meerdere hondenrassen dit doel hadden en soms nog hebben, is er een verdeling gemaakt in verschillende vormen van hulp. Een aantal jachthonden rassen zijn zelfstandige jagers.

Jachthonden rassen en indeling rasgroepen

Terriërs

jachthonden rassen

Jack Russell terrier

Het woord ‘terriër’ komt van het Latijnse woord voor aarde: terra. Dit zijn dan ook honden die graag ondergronds werken. Ze jagen op o.a. vossen en dassen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze dol zijn op graven. Een terriër in combinatie met een strak gazon is vragen om problemen.

De Jack Russell terriër is vermoedelijk de bekendste. Een prima jachthondje dat tegenwoordig vaak niet erkend wordt als zodanig.

Dashonden

Dashonden, die wij Teckels noemen, zijn ook honden die bij de jacht helpen. Het zijn meutehonden. Dat wil zeggen ze werken graag in groepen waarbij ze de prooi onder luid geblaf achtervolgen. Enkele teckels in huis is dan ook gegarandeerd veel geluid.

Spitsen en oertypes

jachthonden rassen

Westsiberische Laika’s zijn geweldige jachthonden.

Deze rasgroep is oneerbiedig gezegd, een bij elkaar geraapt zooitje. Deze rasgroep is dan ook niet ingericht naar oorspronkelijk gebruiksdoel.

Deze groep bevat sledehonden, jachthonden en gezelschapshonden. Een aantal jachthonden uit deze rasgroep:

 • Finse spits
 • Zweedse elandhond
 • Karelische berenhond
 • Noorse lundehond
 • diverse Laika’s
 • Podengo
 • Thai Ridgeback

Lopende honden en zweethonden

In deze rasgroep is het aantal jachthonden oververtegenwoordigd. Het betreft stuk voor stuk zelfstandige honden. De vreemde eend in de bijt is de Dalmatische hond. Dit is zeker geen jachthond. Voorbeeld van min of meer bekende jachthonden rassen in deze groep:

 • Bloedhond
 • Foxhound
 • diverse brakken (Duits, Frans en Zwitsers)
 • Bassethound
 • Beagle

Staande honden

Staande honden, ook wel voorstaande honden genoemd, wijzen het wild aan voor de jager. Voorbeelden van (voor)staande honden zijn: Duitse staande hond, Weimaraner, Viszla en Pointer. Bekende Nederlandse jachthonden rassen zijn: Drentsche Patrijshond en Friese Stabij.

Retrievers, waterhonden en spaniëls

jachthonden rassen

Springer spaniel

Waar staande honden het wild aanwijzen, zullen retrievers het ophalen na het schot. Zij werken dus dichtbij de jager.

Waterhonden zijn geschikt om wild over water op te halen. Of uit hun schuilplaats op te stoten (Kooikerhondje). Spaniëls werden vooral voor werk in dicht struikgewas gebruikt. Bekende jachthonden rassen uit deze groep:

 • Labrador retriever
 • Engelse cockerspaniel
 • Portugese waterhond

Jachthonden rassen

Er zijn dus legio jachthonden rassen. Een aantal is hier niet genoemd. Zoals de Schnauzers die goed zijn in ongedierte bestrijden. Zij behoren tot rasgroep 2 maar kunnen prima jagen.

jachthonden rassen

Rottweiler: geen jachthond bij uitstek

Feitelijk jagen veel honden graag. Er zijn maar enkele rassen die niet tot nauwelijks jagen. Vooral bij de molossers komt weinig jachtinstinct voor (denk aan de Rottweiler en Bullmastiff). Ook sledehonden zijn prima jagers, vaak letterlijk tot de dood. Waarbij drijvers en berghonden vaak opjagen.

Er zijn maar weinig honden die niet achter een rennende kat aangaan of een weggegooide bal. Dat is vaak wat wij zo leuk vinden aan honden. Toch zijn er ook genoeg jachthonden rassen waar het jagen nog zo diep geworteld zit dat zonder controle deze honden werkelijk ongeleide projectielen worden.

De wens naar een originele hond komt vaak met de noodzaak jachtinstinct goed te managen. Vooral in de rasgroepen 6 (Franse brakken) en 7 (Griffons) zitten geen huis-tuin-en-keuken-honden. De meest veilige en makkelijke jachthonden rassen vind je in rasgroep 8.

[uitgelichte foto: Weimarse staande hond (Weimaraner) en Griffon Korthals, beiden uit rasgroep 7]

Wil je hierover meepraten in ons forum, word dan gratis lid van Hondengek >>>

 

Vorig bericht
Les in lichaamstaal bij honden
Volgend bericht
De slipketting
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu