Je gaat een hond kopen, en dan?

Dan is het eindelijk zover: je gaat een hond kopen. Wij hopen dat je alle benodigde voorbereidingen hebt gedaan en dus weet wat je te wachten staat. Nu is de vraag: “Waar koop je een hond?” En heb je al besloten of je een rashond wilt of een rasloze, een pup of een volwassen hond. Wil je een reu of een teef. Wij helpen je met deze keuzes te maken in dit artikel.

Een hond kopen

Het internet en de krant staan er vol mee. Als je wilt kun je vandaag nog een hond hebben. Het asiel en herplaatsingswebsites staan vol met honden die een tweede, derde of zelfs vierde kans willen krijgen. Een Roemeens straathondje of toch een Engelse Bulldogpup. Voor elk wat wils.

Puppies zijn er ook in overvloed. Ze zijn schattig en vertederend maar kosten tijd, aandacht en geduld. Een volwassen hond heeft voor- en nadelen ten opzichte van een pup. Maar komt ook vaak met een rugzakje. Kun je dat aan en heb je daar zin in?

Wordt het een reu of een teef? En wordt het een rashond of een rasloze hond. Wij zetten diverse voor- en nadelen op een rijtje.

Puppies

hond kopenAls je gek bent van honden ben je zeker gek op puppies. Puppies zijn aanhankelijk en afhankelijk, activeren direct onze verzorgingsdrang en bovendien ruiken ze ook zo lekker.

Het ligt dan ook enorm voor de hand dat je kiest voor een puppy, zeker in een gezin met kinderen (die hier vaak op aandringen). Wie wil er nou niet lekker knuffelen met een pup. En dat hoort ook zo.

Puppies zijn heerlijk om te knuffelen en het is ook goed voor ze om een intiem contact met mensen te hebben.

Voordelen:

 1. Puppies zijn heerlijk onbevangen. Zij moeten alles nog leren en daar heb jij als eigenaar een grote invloed op. Je kunt jouw puppy alles leren wat jij bedacht hebt en al op hele jonge leeftijd.
 2. Je kunt een puppy direct een goede start geven qua gezondheid door hem een goed hondenvoer te geven, de beste medische zorg, de beweging die bij hem past en hem om te leren gaan met andere dieren en mensen (socialisatie) en zijn omgeving (habituatie).
 3. Je hebt zijn hele ontwikkeling zelf in de hand. Wat je wel wilt kun je versterken en wat je niet wilt ontmoedigen. Hierdoor zijn oorzaken van eventuele latere problemen sneller te achterhalen.

Nadelen:

 1. Puppies plassen en poepen in huis en moeten zindelijk gemaakt worden. Dat is geen lastige klus maar vereist wel tijd en goede planning van het hele gezin! Kunnen jullie dat organiseren?
 2. Puppies hebben de neiging op van alles en nog wat te kauwen dan wel vakkundig te slopen. Ook waardevolle spullen; ze hebben immers geen notie van waarde. Kun jij een puppy zo begeleiden dat hij op een prettige manier de regels in huis leert?
 3. Puppies kunnen niet zonder zorgvuldige training alleen gelaten worden. Even snel een boodschap doen als de pup slaapt wordt al lastig want als de pup wakker wordt en jij bent er niet, kan hij in paniek raken. Bovendien moet hij meestal direct plassen na zijn slaapje. Past dat in jullie planning?

Een volwassen hond, een nieuwe kans

hond kopenHet spreekt ons ergens in ons hart altijd aan: een nieuwe kans geven aan een hond die elders niet meer gewenst is. We kunnen daarmee bijdragen aan een verbetering van het welzijn van een bepaalde hond.

Dit is een belangrijk koopmotief voor mensen en daar spelen herplaatsingdiensten goed op in. Dat mag ook want elke hond verdient een liefdevol thuis. Ongeacht zijn herkomst.

Bij het kiezen voor een herplaatser gelden wat andere voor- en nadelen dan die bij een puppy spelen. Ook hiervoor geldt dus dat het een belangrijke overweging is. Je gaat een hond kopen. Wordt het een pup of een volwassen hond.

Voordelen:

 1. Uiteraard afhankelijk van de herkomst en het verleden is een volwassen hond in de regel al zindelijk, heeft vaak de nodige regels in huis al geleerd en kan – met een beetje geluk – een tijdje alleen blijven. Maar dat hoeft niet zo te zijn natuurlijk.
 2. Een volwassen hond geeft over het algemeen minder werk dan een pup. Dit geldt vooral voor honden zonder gedragsproblemen. Ook hoeft hij vaak niet op gezette tijden uit en kan langer mee wandelen.
 3. Wanneer je niet al te veel eisen stelt aan uiterlijk en gedrag van een hond, is een herplaatser vaak sneller verkrijgbaar dan een pup. En in de regel goedkoper. Zeker wanneer je naar adressen gaat als asiels of op advertentie website als Marktplaats zoekt.

Nadelen:

 1. Volwassen honden hebben altijd een verleden. De reden dat een volwassen hond wordt aangeboden ter herplaatsing heeft veelal te maken met dat verleden (denk aan gedrags- of medische problemen).
 2. Gedragsproblemen krijg je er gratis en voor niks bij. Een afgekeurde blindengeleidehond is wellicht de meest ideale herplaatser maar daar zijn wachtlijsten voor van soms enkele jaren. Bovendien geven ook deze geen garantie.
 3. Het blijft ook een gok. Er kunnen ook medische problemen zijn die niet verteld worden. Niet in alle gevallen zullen mensen eerlijk zijn over het verleden van een hond. Soms is er helemaal niets bekend. Bijvoorbeeld als een hond zonder chip gevonden wordt.

Reu of teef

Het zal niemand verbazen dat aan beiden voor- en nadelen zitten. Reuen zijn over het algemeen (bepaalde rassen daargelaten) wat stabieler dan teven maar tegelijkertijd ook vaker onverdraagzaam naar geslachtsgenoten die niet tot het gezin behoren.

Teven daarentegen kunnen ook behoorlijk vechten, zelfs tot de dood toe waar het bij reuen meestal in één keer klaar is. Een reu of een teef, wat is wijsheid? Teven worden in de regel twee keer per jaar loops. Er zijn teven die enorm last hebben van de wisselende hormoonspiegel en bij wie de schijnzwangerschap, die op kan treden na de loopsheid, heel heftig is.

hond kopenEr zijn reuen die zich behoorlijk kunnen laten gelden naar andere reuen en er zitten enorme watjes tussen. Reuen hebben de neiging tot veelvuldig markeren waarbij geen enkele boom wordt overgeslagen en zijn, met een loopse teef in de buurt, haast niet te houden.

Wanneer er al een hond in huis is, wordt vaak aangeraden een exemplaar van de andere geslacht erbij te nemen. Het is zeker een feit dat reuen en teven het meestal goed kunnen vinden samen. De natuur heeft dat zo bedoeld omdat het handig is voor de voortplanting.

Echter, garantie zijn er nooit te geven. Bij sommige rassen zijn de verschillen in geslacht enorm (Rottweiler, Airedale terriër) en bij anderen weer een stuk minder (Labrador). Er is eigenlijk geen eenduidig advies te geven. Het is meer het gevoel: je bent een ‘reuenmens’ of een ‘tevenmens’.

Hoe meer mensen je naar hun mening vraagt, hoe moeilijker het voor jezelf wordt. Bovendien zijn er nogal vooroordelen die nergens op gebaseerd zijn. Bedenk dat je een hond hebt voor jezelf. Een hond kopen: een reu of een teef.

De Rashond

hond kopenNatuurlijk denk je al heel snel aan welke hond het beste bij jullie gaat passen. Praat erover en wees daarin zo open en eerlijk mogelijk naar elkaar toe. Wat beïnvloedt jouw keuze? De belangrijkste invloed is de ervaring die je hebt. Wanneer je ooit gebeten bent door een Duitse herder is de kans groot dat jij niet erg enthousiast wordt als een gezinslid dit ras voorstelt. Toch is de Duitse herder een hond die erg goed in een gezin kan passen dus houd die optie open.

Zo herinner jij je wellicht die hond van de buren die zo op een wolf lijkt met die prachtige blauwe ogen. Grote kans dat dit een Siberische husky was. Een prima hond voor de liefhebber, toch zitten de asiels er vol mee en niet voor niets. Het is beslist geen makkelijke hond met een enorme bewegingsbehoefte.

Wanneer je ergens een rasadvies krijgt wordt altijd gezegd dat je eerst moet kijken naar aanleg/karakter en dan pas naar het uiterlijk. Dat is mooi gezegd maar zo werkt het natuurlijk niet. Het is net als daten: je kijkt eerst of het uiterlijk je bevalt en pas daarna komt de rest. Mensen die zeggen dat uiterlijk er niet toe doet, zijn gewoon niet eerlijk.

De rasloze hond

hond kopenEr zijn verschillende redenen te bedenken waarom je zou kiezen voor een rasloze hond. Helaas doen er ook verschillende fabeltjes de ronde. Zo zouden rasloze honden ouder worden en gezonder zijn dan rashonden. Dat is onzin. Andersom is trouwens ook niet waar.

Voor de duidelijkheid van het begrip rasloos, onderscheiden we drie typen rasloze honden:

 • Hond gelijkend op een rashond maar zonder stamboom.
 • Kruising van twee of meer verschillende rassen.
 • Kruising van honden zonder duidelijke afkomst.

In Nederland mag een hond alleen het predicaat ‘rashond’ krijgen als hij een officiële stamboom heeft. Feitelijk kun je dus alleen op uiterlijk nooit met zekerheid spreken van een rashond. Toch wordt in de volksmond een hond die lijkt op een rashond ook zo genoemd.

Soms worden rashonden expres gekruist voor een bepaald doel. Bij werkhonden zoals blindengeleidehonden of politiehonden is dat zeer gebruikelijk. De voordelen worden zo benadrukt en de nadelen van de betreffende rassen dan – hopelijk – onderdrukt.

Ook zonder specifiek doel kunnen rashonden gekruist worden. De redenen hiervoor zijn legio. Soms willen mensen gewoon een keer een nest fokken. Bij dit doelbewust kruisen is het wel van belang dat goed gekeken wordt naar beide rassen.

Oeps-nestje

Verder worden er heel wat honden per ongeluk (oeps-nestje) of zonder enige menselijke inbreng geboren. Deze honden, die zich voortplanten met een eigen gekozen partner, zijn het meest talrijk in de wereld.

Uiterlijk en gebruiksdoel spelen hier uiteraard geen enkele rol. Het voordeel van een rasloze hond is vaak de prijs. Omdat het fokken van rashonden bepaalde eisen met zich mee brengt – en dus nogal wat kosten – is de prijs van een rasloze hond vaak beduidend lager.

hond kopenOverigens geldt dit niet voor honden die met een bepaald doel gefokt zijn zoals de hiervoor genoemde werkhonden. Die zijn met zorg uitgezocht en daarom ook vaak niet als pup verkrijgbaar. Soms worden dit soort honden op latere leeftijd alsnog afgekeurd en dan wel aangeboden.

Nadelen

Nadeel van een rasloze hond waarvan de vader onbekend is (of meerdere vaders, ook dat komt voor in een nest), is de onvoorspelbaarheid van het uiterlijk en gedrag. Iemand met enig verstand van honden kan aan de bouw van een pup van 8 weken wel voorzichtig inschatten hoe groot hij zal gaan worden maar zekerheid hieromtrent is er nooit.

Ook is de genetische aanleg voor gedrag niet bekend. Wordt het een waker of een jager? Is hij tolerant naar mensen en honden? Deze vraag blijft dan onbeantwoord. Wat de keuze ook wordt, elke hond die op de wereld komt verdient een liefdevol thuis.

De basis hiervoor ligt altijd bij de fokker. Bedenk dat iedereen die een nest honden op de wereld zet, fokker is. Hoe per ongeluk of ongewenst het nest ook is. Hij heeft de verantwoording om de pups zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst. Een hond kopen doe je niet zonder meer.

Vorig bericht
Je hond belonen
Volgend bericht
Hondenvoeding
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu