Een pup kopen

pup kopen

Je gaat een pup kopen. Je wilt graag tijd en energie steken in het opvoeden van een pup tot een fijne volwassen hond. Natuurlijk heb je daar alles voor over. Alles start bij de fokker. 

Rashondenfokker

pup kopenIedereen die een nest honden op de wereld zet is fokker. Of het nou gepland of ongepland is. De fokker heeft de verantwoordelijkheid om zo gezond mogelijke honden te fokken. En om ze de beste mogelijke start te geven.

Een fokker kan rashond fokken. Dit zijn honden die een stamboom hebben. Er is maar 1 instantie in Nederland die stambomen uitgeeft en dat is de Raad van Beheer. Fokkers die honden met stamboom fokken, houden zich over het algemeen aan de regels van hun rasvereniging.

Deze zijn per ras verschillend. Over het algemeen komt het erop neer dat de ouderdieren onderzocht moeten zijn op voorkomende erfelijke afwijkingen. Ook moeten er soms meerdere malen geshowd worden met de ouderdieren. Dit omdat het uiterlijk ook bepalend is voor de rastypische eigenschappen.

Een goede fokker

pup kopenEen rashondenfokker die voldoet aan de eisen van de rasvereniging en daarom rashonden mag fokken hoeft helemaal niet een goede fokker te zijn. Een stamboom is een afstammingsbewijs. Niets meer en niets minder.

De verantwoordelijkheid van de fokker houdt niet op bij het fokken van zo gezond mogelijk puppies. Wat er voor, tijdens en na de geboorte met de puppies en moeder gebeurt is van cruciaal belang voor de rest van het leven van een hond.

Een goede fokker hoeft helemaal geen rashondenfokker te zijn. Dus ook als je kiest voor een pup van een kruising of andere rasloze hond is er nog veel te kiezen. De mate van indrukken die een pup meekrijgt in de eerste zeven weken bepalen veel voor de rest van zijn leven.

Een pup kopen

pup kopenEen pup kopen doe je dus altijd bij een fokker. Ook als het om een boerderijhondje gaat waarvan de vader(s) niet bekend is(zijn). Een aantal punten die je het verschil kunnen maken tussen een goede en een minder goede fokker:

Neem eerst telefonisch contact op met de fokker voordat je gaat kijken. Als je gaat kijken, ben je verkocht. Stel daarbij minstens de volgende vraag: “Vanaf welke leeftijd mag ik de puppies komen bezoeken?” Je gaat geen pup kopen zonder hem eerst in het nest gezien te hebben.

Als je een afspraak hebt gemaakt, let dan op de volgende punten als je daar bent:

  1. Waar ligt het nest? Is het een verrijkte omgeving zoals een huiskamer met veel prikkels. Of ligt het nest in een schuur en komen de pups nooit buiten. Nogmaals: een boerderijhondje dat in een schuur geboren wordt, is niets mis mee. Mits het genoeg prikkels krijgt en die zijn op een boerderij in hoge mate aanwezig.
  2. Is de moeder aanwezig? Zo niet, vraag waarom niet. Het kan een indicatie zijn dat er iets niet pluis is. Een moederhond hoort bij de pups te zijn tot ze naar hun nieuwe thuis gaan. Zo ja, hoe reageert de moederhond op de pups en op jou. Mag jij ze aanhalen en oppakken. Wordt ze agressief naar jou en mag je er niet bij? Misschien is dit dan niet een geschikt adres.
  3. Is er een contract wat ondertekend moet worden? Sommige fokkers laten je een contract tekenen. Op zich natuurlijk niets mis mee. Maar lees het contract goed door. Bij voorkeur eigenlijk al voor je eerste afspraak. Zoals gezegd: je bent vaak al verkocht als je de pups ziet en bent dan wellicht blind voor (kleine) lettertjes in het contract.
  4. Wanneer mag je de pup ophalen? De perfecte tijd voor een pup om naar zijn nieuw thuis te gaan is tussen 7 en 8 weken. Sommige fokkers hanteren 9 weken. Dat is op het randje. Vraag naar een goede onderbouwing hiervan.
  5. Natuurlijk wil je de prijs van de pup weten. Dat is een hele normale vraag en kan wel degelijk het verschil maken tussen kopen of niet kopen. Dit doe je immers bij alles wat je koopt dus ook bij een hond. Sommige fokkers reageren hier negatief op maar laat je hier door afschrikken.

Waar je de pup ook gezien hebt (Facebook, Marktplaats, via de rasvereniging of mond-tot-mond), je gaat altijd eerst kijken bij het nest. Overal zitten goede en slechte fokkers. De enige die daarover oordeelt ben jij. Het wordt jouw hond en dus bepaal jij waar jij jouw pup koopt.

En dit geldt ook voor de fokker. Een verantwoorde en serieuze fokker zal ook jou geen pup verkopen als hij denkt dat het niet past. Geen enkele fokker krijgt graag een pup retour omdat het een mismatch is.

pup kopen

De broodfokker

Een term die vaak gebruikt wordt voor fokkers die meerdere nesten (en rassen) tegelijkertijd hebben. De pups groeien op in een prikkelarme omgeving en de moederhond is de pineut. Deze wordt keer op keer gedekt en mag alleen produceren.

Het motief van de broodfokker is geld. En het is een enorme business. Jaarlijks worden honderden (of misschien wel duizenden) puppies geïmporteerd uit het buitenland. Er is niets bekend over de afkomst van de puppies en de manier waarop ze hun eerste 7-8 weken hebben doorgebracht.

Er worden telkens acties opgezet (vaak particulier initiatief) om de broodfokkerij aan banden te leggen. Helaas is het hele lucratieve business. Er is vraag naar deze pups en waar vraag is, is aanbod. Help hier niet aan mee en koop nooit ongezien een pup. Een pup kopen is een serieuze zaak.

Vorig bericht
Hondenvoeding
Volgend bericht
Tanden wisselen
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu