De aanleg van een hond

aanleg van een hond

Een hond is een gedomesticeerd dier, een huisdier. Het is het oudste gedomesticeerde dier en stamt af van de wolf. De grijze wolf om exact te zijn. Dat is inmiddels onomstotelijk vastgesteld.

Wanneer deze domesticatie heeft plaatsgevonden, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar laten we voor het gemak 15.000 jaar geleden aanhouden. Zolang leven honden en mensen dus al samen. Het kan niet anders dan een succes zijn gezien het enorme aantal honden op deze wereld. En dat terwijl zijn voorvader, de wolf, in aantal alleen maar afneemt.

Maar wat is een hond eigenlijk?

Wolf in schaapskleren

aanleg van een hond

Europese grijze wolf

Is onze hond dan stiekem toch nog een wolf? Nee, zeker niet. Is het je weleens opgevallen dat er nooit wolven gebruikt worden in een circus terwijl er wel andere wilde dieren optreden?

De reden hiervan is dat een wolf een slechte binding met mensen aan gaat. Opmerkelijk zou je zeggen omdat de wolf en hond zo verwant zijn aan elkaar. Daar komt nog bij dat je een wolf niet iets kan leren op de manier waarop je dat met een hond wel kunt. Simpel gezegd: een wolf kan gewend raken om aan een lijntje te lopen maar kan niet leren volgen. De wolf is een allrounder.

Maar voor alles wat de wolf kan, is er altijd een hond te vinden die het beter kan. Een paar voorbeelden:

  • Border collies kunnen veel beter achtervolgen dan wolven
  • Rottweilers kunnen veel beter waken dan wolven
  • Greyhounds hebben een beter uithoudingsvermogen dan wolven
  • Cavalier King Charles spaniëls zijn onderling veel toleranter dan wolven

En ga zo maar door … Een hond is een hond. Niets meer en niets minder. Een hond is geen gedegenereerde wolf.

Een hond is een hond, niets meer niets minder

Toch zijn er legio mensen altijd op zoek naar die wolf in de hond. We willen zijn alpha zijn, zijn roedelleider en we kruisen wolvenbloed in om maar een zo natuurlijk mogelijk exemplaar te krijgen.

Wat is natuurlijk dan? Is de hond kunstmatig? De hond verdient het niet om gezien te worden als een soort derderangs wolf. Daarmee doe je de hond tekort.

Als je deze parallel trekt met mensen dan zouden wij derderangs apen zijn en iedereen weet dat dit niet zo is. Wil je weten wat een hond echt is en hoe hij een belangrijke rol in jouw leven kan gaan spelen, begin dan met te zien wat hij is: een hond.

Sociale interactie

Over de hele wereld leven honden in meer of mindere mate in roedels. Dit komt omdat zij voordeel halen uit de samenleving met soortgenoten en met ons. Daarom passen wij ook zo goed bij elkaar want wij mensen zijn ook roedeldieren. De behoefte aan sociale interactie van een hond is groot. Natuurlijk zijn er de meer zelfstandige typetjes die niemand nodig lijken te hebben maar schijn bedriegt.

aanleg van een hond

Yorkshire terrier

Sociale interactie met soort- en roedelgenoten (gezin) is enorm belangrijk. De meeste honden kiezen voor de sociale interactie met soortgenoten, dus andere honden. Zonder deze sociale interactie kan een hond nauwelijks een waardig bestaan leiden. Daarom is het zo lastig om een hond te laten gehoorzamen als hij met een andere hond of mens in contact is.

Een belangrijk gegeven als je besluit een hond aan te schaffen is het besef van deze behoefte aan sociale interactie. Natuurlijk kan een hond leren alleen te zijn. Een tijdje. Het gaat om de balans. Sommige honden vinden het prima als ze overdag alleen zijn maar verwachten dan ‘s avonds wel sociaal gedrag van de eigenaar.

Flexibiliteit van een hond

De hond is uitermate flexibel. Hij past zich moeiteloos aan. Dat is ook de reden dat hij zo succesvol is en in zulke grote aantallen voorkomt op de wereld. Een hond is een generalist, geen specialist.

Kijk naar zijn voeding. De hond is een carnivoor (vleeseter) maar kan ook zonder vlees eten. De meeste honden in de wereld zijn zwerfhonden. Deze leven van ons afval en daar zit van alles tussen.

Het is steeds weer verbazingwekkend hoe honden die in beslag genomen zijn vanwege wreedheden met soms duidelijk tekenen van lichamelijke mishandeling, zich door een dierenarts laten behandelen zonder enige vorm van agressie te laten zien.

De aanleg van een hond

De Pyreneese berghond is een kuddebewaker. Hij jaagt niet, maar verjaagt.

Wat in een hond in aanleg aanwezig is heeft een direct verband met zijn oorspronkelijke gebruiksdoel. De aanleg van een hond is dus van wezenlijk belang bij jouw keuze. Aanleg kun je niet uitschakelen. Het zit in de genen. Trainen heeft daar weinig tot geen invloed op. Hieronder een aantal voorbeelden.

Een herder zet graag beweging stil en zal achter fietsers, joggers en brommers aan gaan jagen. In onze maatschappij wordt dit als ongewenst ervaren.. Laat hem als alternatief achter een bal aan jagen (liever geen stokken gooien).

Een retriever uit het water houden is een stuk moeilijker dan een Engelse bulldog het zwemmen verbieden (meestal kunnen bulldogs niet eens zwemmen).

Een drijver en zal alles wat stilstaat in beweging willen zetten. Dit kan zich uiten in het hielenbijten bij familieleden of het cirkelen om een groep tijdens de wandeling. Pas dus op bij weides met vee. Voorbeeld van een drijver is de Bouvier.

Teckels (jagers onder de grond) graven graag terwijl de sledehonden graag trekken.

Kuddebewakers jagen niet maar verjagen onder luid geblaf (Pyrenese berghond) en Basenji’s kunnen niet eens blaffen.

Lopende honden (zoals Beagles) hebben graag hun neus aan de grond (speuren) terwijl windhonden voornamelijk speuren op zicht.

Maakbaarheid

Kortom, een enorme variatie aan aanleg. En hoewel de meeste rashonden tegenwoordig hun oorspronkelijke werk niet meer doen, is de aanleg daarvoor zeker niet verdwenen. Sommige rassen passen zich beter aan dan andere als het gaat om minder (oorspronkelijke) activiteiten.

Zo zullen in de regel de Golden retriever en Engelse cocker spaniël zich beter aanpassen dan de Siberische husky of Border collie. Die kunnen sneller ongewenst gedrag gaan vertonen. Puur uit verveling.

Er wordt te vaak gedacht dat een hond maakbaar is. Dat elke hond met een blanco karakter en zonder aanleg geboren wordt en dat alles afhankelijk is van de baas. De stelling “Valse honden worden niet geboren maar gemaakt” is feitelijk onjuist.

Wil je hier meer over weten of meepraten op ons forum? Dat kan hier >>>

Vorig bericht
De slipketting
Volgend bericht
Honden in Praag
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu