zonder hond

Toen ik 18 jaar geleden mijn eerste eigen hond kreeg, wist ik zeker dat ik nooit meer zonder hond wilde leven. Het is nu bijna 2 jaar geleden dat ik voor het laatst een hond had. Omdat ik gekozen heb voor een nomadische levensstijl is het hebben van een hond niet heel erg praktisch. 

Zonder hond of toch niet?

zonder hondIk ken ze wel. Mensen die reizen met een hond. Fantastisch. In een oude Volkswagenbus door Europa crossen samen met je hond. Met de juiste hond is het zeker goed te doen. Denk dat veel honden zouden dromen van zo’n leven. Altijd buiten en steeds nieuwe luchtjes.

Toen ik koos om een deel van het jaar te gaan reizen en een ander deel van het jaar als hondenoppas te gaan werken, koos ik dus voor een leven zonder hond. Dat is de consequentie. Je kunt jouw eigen hond niet meenemen als je gaat oppassen op een andere hond. Misschien dat er mensen zijn die dat wel doen. Of vinden dat het wel kan. Ik ben niet zo’n mens.

Maar omdat ik op andermans honden pas, ben ik niet zonder hond. Natuurlijk is het niet hetzelfde. Iedereen heeft zijn eigen smaak qua hond. Ik pas wel eens op een hond die ik zelf niet zou kiezen. Hoewel dat steeds minder voorkomt. Naarmate ik meer honden ken, vind ik ook meer honden leuk. Ras of rasloos.

Opvoeding en regels

zonder hondDaarbij komt dat ik te maken krijg van de opvoeding en regels van een ander. Waar ik het zelf heerlijk vind om met mijn hond op de bank te liggen knuffelen, heb ik ook klanten die dat niet willen. Waar de hond niet in het hele huis mag komen.

“O dat zou ik heel moeilijk vinden”, hoor ik weleens. Ik soms wel maar meestal niet. Als ik betaald word om op iemand zijn hond te passen, dan heb ik mij aan de regels te houden. Zo werkt dat. Ook al ben ik ervan overtuigd dat de hond los kan lopen ik laat hem niet los als de eigenaar dat niet wil.

Wanneer ik voor het eerst bij een nieuwe klant kom, hoor ik meestal dat ze al vaker een oppas hebben gehad. De grootste frustratie is daarbij dat het mensen zijn die zeggen veel van honden te weten. “O maar naar mij luistert ie wel hoor, ik heb zo veel ervaring”. De zogenaamde zelfbenoemde hondenfluisteraar.

Deskundigheid en professionaliteit

Aan de andere kant is daar ook mijn deskundigheid op het gebied van hondengedrag. Zo had ik eens een klant die wilde dat ik drie keer per dag met de hond ging wandelen. De hond vond het vreselijk buiten. Die was overal bang voor. De klant had de instelling van “niet lullen maar poetsen” en dus moest en zou de hond lopen.

Ik heb dat niet gedaan en de eigenaar ook uitgelegd waarom niet. Dat is mijn expertise. Als ik zie dat de hond het niet naar zijn zin heeft, gaat het welzijn van de hond boven de instructie van de eigenaar. Hoeveel hij mij ook betaalt. Dat valt niet altijd in goede aarde. Maar dat is dan maar zo.

Zij huren een professional in en mogen dat dus van mij verwachten. Gelukkig zijn de meeste eigenaren niet zo. Die zijn blij met mijn kennis en vragen ook vaak advies. Die begrijpen ook dat ik het beste voor de hond wil. En dat is een fijn gevoel als je zelf op vakantie bent en jouw hond achterlaat.

Hoe lang nog zonder hond?

zonder hondDus ja, het komt natuurlijk voor. Dat ik het anders zou doen. Als het mijn hond zou zijn. In dat opzicht leef ik dus wel zonder hond. Maar om dat leed een beetje te verzachten is het leven met steeds een andere hond een goed alternatief.

Hoe lang nog? Wie zal het zeggen. Voorlopig ben ik nog heel erg gelukkig met mijn gekozen levensstijl. En dat wint het nog van de eigen hond. Bovendien zou ik nu niet weten welke hond er nu werkelijk bij mij past. Dat worden er steeds meer. En ook steeds minder, vreemd genoeg.

Ik heb in het verleden diverse uitdagingen gehad. Van een zeer zelfstandige Alaska malamutes via een dove Pyreneese berghond naar een schapendodende Siberische husky. Afwisselend met Labrador retrievers. Nu pas ik veelal op honden die ook een – behoorlijke – handleiding hebben.

Ooit, als ik groot ben, wil ik een hond die gewoon los meeloopt, luistert en andere honden negeert. Dat lijk me nou heerlijk …

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

NEEM CONTACT OP

Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten.

Wordt verstuurd

©2018 Hondengek is onderdeel van Yalla - privacy-beleid

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

Spring naar toolbar