honden op de camping

Een paar dagen stond ik op een camping in Monnickendam. Vlakbij recreatiegebied Hemmeland; een feest voor mens en hond. Ook op de camping en de jachthaven liepen er diverse honden rond. Allemaal even vriendelijk, rustig en sociaal. Geen grom, geen snauw.

Mijn frustratie

honden op de campingSinds ik hondengedragstherapeut ben lukt het niet meer. Ik kan niet meer met een roze bril naar honden kijken. En dat dus al meer dan 15 jaar. Ik zie van alles. En dat zit mij toch wel vaak in de weg. Zeker als ik zelf zonder hond ben.

Dat is mijn frustratie. Soms zie ik zelfs dingen die er niet zijn. Dat komt overigens bij meer beroepsgenoten voor. Dan worden er filmpjes geanalyseerd waarin ik niets zie behalve een hond die even opzij kijkt. Dat wordt dan gauw geïnterpreteerd als overspronggedrag of calming signal.

Soms zou ik willen zijn als de hondeneigenaren die ik op de camping tegenkom. Zorgeloos. Hun hond loopt vrolijk mee of iets achteraan te sukkelen maar ze maken zich geen zorgen. Ze kijken niet naar lichaamstaal en ook de hond loopt zonder zorgen.

Honden op de camping

Echt, ik heb alleen maar leuke honden gezien. In alle vormen en maten. Rottweilers, Dalmaten, Labradors en Teckels. Geen grom of grauw naar elkaar. Niet als een debiel trekken aan de lijn. Gewoon relaxt net als hun baasjes. Op vakantie. Geen zorgen.

honden op de campingMet verbazing maar ook met een glimlach heb ik ze aanschouwt. Die goeie Lab die gewoon buiten het sanitairgebouw blijft wachten (onaangelijnd) tot de kinderbaas gedoucht heeft. Of de Jack die gezellig ligt te wachten onder de gootsteen tot de baas de afwas heeft gedaan.

Het gesprek tussen twee hondenbazen met allebei een ruwharige Teckel-man. De ene liep los, de ander aangelijnd. Elkaar negerend. De een piste tegen de vuilnisbak en de ander tegen de bank er tegenover. Want ja, we blijven wel mannetjes natuurlijk.

De allemansvriend

Ik stond op het stukje grasveld genaamd “natuurcamping“. Alleen maar tenten en verboden voor campers en auto’s. Daar was ook een allervriendelijkste Labrador. Hij stond ineens aan mijn tentje te snuffelen. Heel rustig en vriendelijk.

Achter mijn tentje was een bosje, daarachter een hekwerk en daarachter het hondenlosloopgebied. Ik dacht meteen die ie ergens ontsnapt was dus spreek mensen aan die daar zojuist met hun hond lopen. Nee, ze waren geen hond kwijt en hadden ook niemand ontmoet die zijn hond kwijt was.

De vriendelijk Lab struint verder naar de volgende tent. Gewoon snuffelen. Niet naar binnen lopen, geen eten zoeken, geen poot optillen. Hoor ik ineens van de andere kant van het veld een naam roepen. En ja hoor, daar ging ie weer. Op een klein drafje terug naar de baas. “O hij hoort bij jullie”, riep ik. “Ja, hij was aan de wandel”.

honden op de campingNou hoor ik je al denken dat de honden aangelijnd moeten zijn op een camping. Natuurlijk. Dat is de regel maar daarentegen vind ik het ook wel gezellig en gemoedelijk hoor. Zo’n goedzak die gewoon even bij de buren gaat gluren. Dat soort Labradors heb ik nou nooit gehad …

Het hondenstrand

Ook het hondenstrand heb ik met veel plezier bekeken. Met z’n drieën het water in achter een bal aan. Geen probleem. Duitse herders met enorme stokken die ze gewoon af laten pakken door de eerste de beste kleine terrier.

En ik zie spoken. Overal. “Oei, als dat maar goed gaat”, denk ik. En het gaat goed. “Ik zou hier toch niet gaan lopen met mijn hond”, hoor ik mezelf denken. Maar dat deed ik wel. Vroeger. Met mijn hondenuiltaatdienst ging ik ook met 15 honden naar het hondenstrand. Ik kan me niet herinneren dat er ooit iets heel erg fout is gegaan. Alle honden heb ik zonder kleerscheuren afgeleverd.

Wat is er gebeurd in de tussentijd? Zou het komen omdat ik nu vaak bij hondeneigenaren kom die een hond met gebruiksaanwijzing hebben? Of hebben alle honden wel min of meer een gebruiksaanwijzing en is het een kwestie van goed lezen? Ik weet het niet.

Honden op de camping: mijn ervaring was in ieder geval bijzonder positief en dat mag ook wel eens gezegd worden!

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

NEEM CONTACT OP

Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten.

Wordt verstuurd

©2018 Hondengek is onderdeel van Yalla - privacy-beleid

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

Spring naar toolbar