honden in de kunst

Vandaag bracht ik een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Op dit moment is er een tijdelijke tentoonstelling ‘High Society‘. Deze laat levensgrote schilderijen zien van de gegoede burgerij die zich ten voeten uit liet portretteren. Wat valt op? Het merendeel heeft een hond naast zich. Honden in de kunst. 

Honden zijn van alle tijden

Volgens Raymond Coppinger zijn de eerste tekenen van de domesticatie van honden ongeveer 15.000 jaar oud. Vanaf dat moment werd de hond langzaam maar zeker een onderdeel van onze maatschappij. Zeer zeker niet als huisdier maar vooral als waker, vuilnisbelt en riolering.

In de tentoonstelling High Society is te zien dat honden een belangrijk onderdeel van het leven der rijken was. Hieronder een grappige video waarin ook daarover gesproken wordt.

Naast de levensgrote, ten voeten uit schilderijen is een afgeleide tentoonstelling te zien. The uncut. Hierin zie je de andere kant van de gegoede burgerij: de bacchanalen. Ook hier veel honden te zien. Zo blijkt maar weer dat bedelende honden niet alleen van onze tijd zijn. Zie uitgelichte foto boven dit artikel.

De hond: een statussymbool?

honden in de kunstZowel jachthonden als gezelschapshonden zie je veel terug op schilderijen. Stuk voor stuk de baas aanbiddend. Duidelijk een voorbeeld van statussymbool. Wellicht is dat nu enigszins vervaagd maar ik denk dat de hond in sommige gevallen zeker nog als statussymbool gezien wordt.

De hond is minder exclusief geworden. Iedereen kan er eentje nemen. En sommigen vinden zelfs dat ze er recht op hebben. Kijk naar de legio advertenties op Marktplaats waarin een gratis hond gevraagd wordt. Gratis. “Want ik heb niet veel te besteden”. Arme hond. Ik hoop dan altijd maar die ie nooit ziek wordt …

Zelf moet ik altijd wel lachen als ik in ‘Flodder’ een setje Afghaanse windhonden voorbij zie komen wandelen door de wijk Zonnendael. Nu kan dat niet meer. Nu discrimineren we als ze dat doen. Maar is je wel eens opgevallen dat alle honden in ‘Gooische vrouwen’ Labradors zijn. En ik meen zelfs alleen maar chocolates.

Honden in de kunst

honden in de kunstOok in de moderne kunst is de hond een geliefd onderwerp. William Wegman maakte prachtige foto’s van zijn Weimaraner. Zijn foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd dus mag ik ze hier niet laten zien. Google maar op zijn naam en ze komen tevoorschijn.

honden in de kunstElliott Erwitt is ook een beroemde fotograaf die vaak op een grappige wijze honden op de foto zet. Zo zijn er vast nog legio voorbeelden te noemen. Honden in de kunst blijft een mooi onderwerp.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

NEEM CONTACT OP

Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten.

Wordt verstuurd

©2018 Hondengek is onderdeel van Yalla - privacy-beleid

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

Spring naar toolbar