grijze snuit

Het is warm, dus ik wandel maar kort met mijn honden. We kunnen ook wel even naar het water bedenk ik me, daar is mijn Labrador Luca gek op. Zoals een echte Labrador is ze gek op zwemmen en op apporteren. Wanneer ze niets kan apporteren bij het water gaat ze gewoon zelf baantjes trekken. Eenmaal daar rent ze vrolijk het water in. Maar na korte tijd zie ik aan haar dat het alweer genoeg geweest is. Ze is moe.

Ouder

grijze snuitDe laatste jaren gaat alles wat voorheen zo vanzelfsprekend was een stuk moeilijker. Luca is namelijk al bijna 12 en de jaren eisen flink hun tol. Ze is blond, dus de grijze haren vallen in eerste instantie niet zo op. Maar wie haar kent weet dat haar kop nooit zo wit was.

En kijk je goed in haar ogen, dan zie je de staar er in. Ze heeft al flinke artrose en krijgt al sinds haar 7e medicatie tegen kanker. Maar ze is er nog, en daarvoor mag ik in mijn handen knijpen.

Beschermen

Aangezien mijn dame met grijze snuit zelf weinig besef heeft van haar leeftijd en vooral de beperkingen die erbij komen kijken is het vooral aan mij om haar tegen zichzelf te beschermen.

Mijn nog altijd enthousiaste Labrador apporteert, zwemt, rent en speelt namelijk letterlijk door tot ze erbij neervalt en daarna thuis nauwelijks nog overeind kan komen.

Want ja ach, het is ook allemaal zo leuk! Dus moet ze soms even aan de lijn, en vaak al snel weer naar huis. Toch blijf ik het wel mooi vinden hoe zij in het moment leeft en geniet, en niet piekert over morgen.

Hoe lang nog voor onze grijze snuit?

grijze snuitStiekem vraag ik me steeds vaker af hoe lang nog, en zodra ze ergens last van heeft wordt ik bang dat het einde dan toch in zicht komt. Maar telkens komt mijn grijze snuit er weer bovenop.

Langzaam zie ik de hond van vroeger verdwijnen, op de momenten na waarop ze plotseling weer helemaal jong en fris lijkt te zijn. Ze slaapt veel, eet langzamer, maar wordt nog net zo blij van een lekkere kluif of een gevonden bal. Voorlopig mag ze nog lekker bij ons blijven.

Heb jij ook een oudere hond (gehad)? Herken je dit? Hoe heb jij het ervaren?

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

NEEM CONTACT OP

Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten.

Wordt verstuurd

©2018 Hondengek is onderdeel van Yalla - privacy-beleid

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

Spring naar toolbar