strandseizoen

Het is 1 mei geweest en dat betekent dat honden tussen 10 en 19 uur op veel stranden in Nederland niet meer mogen komen. Het strandseizoen voor honden is ten einde. Tenminste, dat geldt voor Bergen aan Zee, Egmond aan Zee en Hargen aan Zee (bij Schoorl).

Ochtendroutine

Ik ben een ochtendmens. Het feit dat je nu na 10 uur niet meer op het strand mag mijn jouw hond, doet mij niets. Dan ben ik allang weer thuis. Uitslapen doe ik niet. De wekker zetten trouwens ook niet. Ik leef min of meer met het licht en ben dus rond deze tijd van het jaar om 6 uur wakker.

Het kan voorkomen dat ik dan om 6.30 uur al op het strand ben. Vaak ben ik de enige. Ik vind dat heerlijk. Persoonlijk hou ik niet van veel honden bij elkaar. Je zult mij dan ook zelden tot nooit treffen op een hondenwandeling: een broeinest voor ongewenst gedrag.

Onafhankelijk van het weer is een strandwandeling direct nadat je wakker wordt een fantastisch begin van een nieuwe dag. Meteen de buitenlucht in. Met of zonder hond. Bos is ook fijn maar daar gaat dit artikel niet over …

Voorkom blessures

Als je een strandwandeling maakt kan het zijn dat je eerst een stuk door de duinen moet lopen. Heuvel op, heuvel af in mul zand is niet de beste ondergrond. Niet voor jezelf en niet voor jouw hond. Ik heb al meerdere keren mijn enkels verzwikt.

De meeste honden worden zo opgewonden van het strand dat ze met een noodgang als een ongeleid projectiel het duin af rennen. Een blessure zit dan in een klein hoekje. Zelf loop ik altijd in een rechte lijn naar de waterlijn en blijf op het meest stevige stuk zand lopen.

strandseizoenHet mooiste is natuurlijk een hond met enige vorm van zelfbeheersing die je aangelijnd meeneemt en pas op het strand zelf loslaat. En ook op de weg terug even aanlijnen. De terugweg zal in de regel makkelijker zijn als jouw hond al een flink stuk gerend heeft.

Zoutwater drinken

Het is niet erg gezond maar toch doen sommige honden het: zoutwater drinken. Rennen op het strand maakt dorstig en zoutwater is dan voorhanden. Is het erg? Nou je hond gaat er niet direct dood aan. Als hij veel drinkt kan hij misselijk worden en spugen.

Tot nu toe heb ik nog nooit meegemaakt dat een hond zo ziek werd dat hij naar de dierenarts moest of erger. Het zal wellicht voorkomen maar doe er ook niet te paniekerig over. Geef hem thuis weer zoetwater of zorg ervoor dat je een fles water bij je hebt voor onderweg.

Het einde van het strandseizoen voor honden is dus eigenlijk juist heel gezond. Jij lekker vroeg je bed uit en direct de buitenlucht in. En met een goede (lijn)begeleiding van jouw hond een verminderde kans op blessures. Geen andere honden in de buurt? Mooi, dan kun je lekker werken aan jullie onderlinge band wat de mentale gezondheid weer ten goede komt.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

NEEM CONTACT OP

Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten.

Wordt verstuurd

©2018 Hondengek is onderdeel van Yalla - privacy-beleid

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

Spring naar toolbar