uitvallende hond

Ik liep in een natuurgebied waar veel mensen wandelen met hun hond. Er passeerde een man met twee aangelijnde honden. Eentje was een poolhond(achtige) en de ander een mix met iets van herder vermoed ik. Ik hield zoals altijd afstand en de ‘herder’ viel naar mij uit. “Ben je bang van honden”, vroeg de eigenaar. “Integendeel”, zei ik. Wij liepen beiden door.

Nog een keertje

Een stukje verderop kwamen wij elkaar weer tegen. Ik herkende de hond op afstand en zag duidelijk dat hij mij fixeerde. Ik liep met een grotere boog om hem heen. De eigenaar riep mij na: “Je bent bang he, dat ruiken ze”. Is dat zo? Hoe ruikt angst? Ik negeerde.

Het deed mij denken aan een gesprek wat ik laatst had met een hondenvriendin over dit soort situaties. Wanneer een hond ongewenst gedrag vertoont, wordt al heel snel de schuld bij een ander gelegd. Er zijn toch maar weinig hondeneigenaren die ronduit toegeven dat ze een ‘nasty bastard‘ aan het lijntje hebben.

“Ja, maar jouw hond komt op mijn hond af”, “Je bent bang van honden, dat ruiken ze” of “Ja, jouw hond begint met rennen wat verwacht je dan”. Allemaal goed praten van ongewenst gedrag van de eigen hond. Hetzelfde excuus wat mensen gebruiken voor hun eigen gedrag. Zoals ik laatst las: “Als jij geen respect voor mij hebt, heb ik geen respect voor jou”.

Uitvallende hond

uitvallende hondIk was blij dat ik iets van hondengedrag weet. Daarom kon ik bij de tweede keer een uitval voorkomen. Waarom de hond zo reageerde? Geen idee. Wij willen graag alles analyseren en uitleggen en begrijpen maar soms moet je gewoon genoegen nemen met het feit dat je het niet weet.

Er is ook geen sprake van schuld. Gewoon een conclusie: de hond valt uit. Trainingsmatig is dit een lastig gevalletje natuurlijk. Het ontbrak nog aan een “dat doet ie anders nooit” van de eigenaar maar daar had ik niet van opgekeken. Wat het nog lastiger maakt om gedrag om te keren.

Voor alles moet een eerste keer zijn en wellicht was dit wel de eerste keer dat de hond uitviel. De man in kwestie leek mij niet echt een gedragstherapeut-type (hoe zien die eruit eigenlijk?). Hij was meer een aanhanger van het betere trek-, sleur en wurgwerk.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

NEEM CONTACT OP

Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten.

Wordt verstuurd

©2018 Hondengek is onderdeel van Yalla - privacy-beleid

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

Spring naar toolbar